Medenica: Zarade sudija Vrhovnog suda za 10 godina povećane 80 posto

"2006. godine u svim crnogorskim sudovima ostalo je nezavršeno 143.182 predmeta. Na kraju prošle godine 33.414. Sudije su bile opterećene sa 1.450 predmeta, po jednom sudiji, u prošloj 606", istakla je Medenica
154 pregleda 6 komentar(a)
Vesna Medenica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Vesna Medenica, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 19.05.2016. 18:11h

Od 2006. godine kada je obnovljena nezavisnost crnogorsko sudstvo pretrpjelo je korjenite reforme i ostvarilo veliki napredak.

To je kazala Vesna Medenica,povodom dana "Otvorenih vrata" koji je Vrhovni sud organizovao za ambasadore država sa stalnim diplomatskim predstavništvima u Crnoj Gori. Sudije Vrhovnog suda su osim u poslu, napredovale i u zaradama koje su za 10 godina uvećane do 80 posto.

Za 10 godina od kada je država obnovila nezavisnost, crnogorsko sudstvo pretrpjelo je korjenite reforme i uradilo mnogo, konstatuje predsjednica Vrhovnog suda Vesna Medenica. Tvrdnje potkrepljuje brojkama.

"2006. godine u svim crnogorskim sudovima ostalo je nezavršeno 143.182 predmeta. Na kraju prošle godine 33.414. Sudije su bile opterećene sa 1.450 predmeta, po jednom sudiji, u prošloj 606", istakla je Medenica.

Medenica se stranim diplomatama u Crnoj Gori pohvalila i da su sudije radile aktivno, dobro i uspješno te da na današnji dan Vrhovni sud nema nijedan nezavršen predmet iz prethodne godine.

Osim što su napredovale u radu, sudije ovog suda od 2006. godine popravile su i materijalni status.

"80 posto je povećan lični dohodak, znači mi smo kroz takvo nagrađivanje stekli punu finansijsku samostalnost. Ostalim sudijama, to je bilo oko 70 posto, a administraciji od 35 do 70 posto" rekla je Medenica.

Ambasadorku Ujedinjenih Arapskih Emirata, Hafsu Al Ulamu zanimalo je da li postoje neke oblasti u kojima bi se moglo još raditi, i kako diplomate mogu da pomognu. Medenica ističe da predmeti sa krivičnim djelima koruptivnosti i organizovanog kriminala ne trpe odlaganje i da prošle godine nijesu bili zadovoljni učinkom. Napominje da diplomate, između ostalog mogu pomoći donacijama.

"Prošle godine nijesmo bili zadovoljni sa učinkom, jeste da se radi o veoma složenim predmetima sa velikim brojem dokaza, sa velikim brojem optuženih lica, ali moglo se bolje. I tu smo napravili nove smjernice. Diplomate sa raznim donacijama za obuke za informacione tehnologije takođe mogu da učestvuju što sa svojim iskustvima u toj oblasti, što sa donacijama koje mogu biti veoma značajne za nas. Mi ćemo raditi zgradu Vrhovnog suda, tu će diplomate imati jedan otvoreni poziv kako to da završimo", kazala je Medenica.

Ambasador Bugarske kaže da će se proces pregovaranja brzo završiti, pa pita da li su sudije kvalifikovane za ono što predstoji nakon ulaska u EU.

"Brzo će da prođe to vrijeme, a sudije moraju da budu kvalificirane, kako ide taj proces u Vrhovnom sudu?", pitao je ambasador.

"Što se tiče prava EU došlo je vrijeme da I o tome razmišljamo. Centar za obuku sudija I tužilaca je napravio svoj plan i program i upravo je on ključno baziran na edukaciji sudija o pravu EU tako da mi kroz EIPa sistem imamo smjernice kako i na koji na koji način koje pravo bude kao eksperiment za sudije koje moraju imati specijalizaciju i za to", rekla je predsjednica Vrhovnog suda.

Medenica je saopštila da je za 10 godina za 65 odsto promijenjen sudijski kadar, od čega je većina sudija do 30 godina starosti. Takođe, žene prednjače u odnosu na muškarce, o čemu svjedoči podatak da ih je 65 odsto u crnogorskim sudovima.

Bonus video: