Odgođeno suđenje Šariću i Lončaru: Je li šest miliona eura transferisano legalno ili "oprano"?

Vijeće sudija Apelacionog suda uvažilo je zahtjev odbrane optuženih Duška Šarića i Jovice Lončara i donijelo odluku da putem međunarodne pravne pomoći zatraži od nadležnih organa Kipra i Norveške, dostavljanje bankarske dokumentacije banke "Nordea", tačnije bankarske račune i trasakcije koje su imale firme u vlasništvu pokojnog Dragana Dudića Frica
179 pregleda 5 komentar(a)
Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Duško Šarić, Jovica Lončar, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 18.05.2016. 18:49h

U Apelacionom sudu nastavljeno je suđenje Pljevljacima Dušku Šariću i Jovicu Lončaru koji se terete za pranje 19 miliona i 300 hiljada eura.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme jer je vijeće sudija prihvatilo predlog odbrane, a onda po službenoj dužnosti zatražilo da im se putem međunarodne pravne pomoći iz Norveške i Kipra dostavi bankarska dokumentacija o transferu više od šest miliona eura za koje ne postoji dokaz o porijeklu.

Vijeće sudija Apelacionog suda uvažilo je zahtjev odbrane optuženih Duška Šarića i Jovice Lončara i donijelo odluku da putem međunarodne pravne pomoći zatraži od nadležnih organa Kipra i Norveške, dostavljanje bankarske dokumentacije banke "Nordea", tačnije bankarske račune i trasakcije koje su imale firme u vlasništvu pokojnog Dragana Dudića Frica.

Ta dokumentacija, smatra i vijeće, vještaku će biti dovoljna da utvrdi da li je šest miliona i dvjesta hiljada eura, transferisano legalno ili su tu sumu, kako se navodi u optužnici "oprali" Pljevljaci.

Zahtjev Suda uz ocjenu sudije Zorana Smolovića da je neophodno utvrditi sve činjenice i punu istinu zbog težine djela koje se optuženima stavlja na teret, uslijedio je nakon što je odbrana optuženih uspjela da pribavi bankarsku dokumentaciju iz Norveške u kojoj se, po ocjeni odbrane, vidi da je novac legalno transferisan.

Ovaj dokaz sud je odlučio da pribavi po službenoj dužnosti. Kada tražena dokumentacija i zvanično bude dostavljena Sudu, odbrana je ubijeđena da će onda biti jasno da nema mjesta optužbi za pranje novca.

"Konkretno, kada ovaj dokaz putem međunarodno–pravne pomoći bude i obezbijeđen i na taj način pribavljen i nakon toga izveden na glavnom pretresu jasno će biti i za laika da su svi elementi na kojima je počivala optužnica bez iole ozbiljnijeg utemeljenja bili", kazao je Borivoje Đukanović, advokat optuženih.

Tužilac Petar Kapuci, se nije protivio prijedlogu odbrane ali je, držeći se tvrdnji da je ipak riječ o pranju novca, istakao da je potrebno pribaviti dokumentaciju od dana osnivanja Dudićevih firmi do dana gašenja njihovih računa.

Ostatak novca, do 19 miliona, koliko su prema optužnici oprali Šarić i Lončar, vještačen je ranije.

Da li je legalno stečen, Apelacioni sud će odlučiti na kraju, a odbrana tvrdi da je i dosadašnjim vještačenjem utvrđeno ono što od početka govore.

".. Da je optužnica obična pravna konstrukcija", kazao je Đukanović.

Suđenje je odgođeno na neodređeno vrijeme. Da optuženi Šarić i Lončar dođu do Apelacionog suda bilo je neophodno nakon što su sudije ovog suda analizirajući i treću osuđuju preusudu sudije Šefkije Đeševića utvrdili niz propusta zbog kojih su morali da ukinu odluku i počnu novo suđenje.

Nakon prve presude, Šarić je i pravosnažno oslobođen da je prodavao drogu, ali su ipak ostale optužbe da je zajedno sa prijeteljem i kolegom s optuženičke klupe, Lončarom oprao novac stečen prodajom droge.

Bonus video: