Protest radnika "Rade": Traže zaostale plate, povezani radni staž, pokretanje proizvodnje

Obećanje većinskog vlasnika Eurofonda da će do kraja 2015 godine isplatiti doprinose za oko 60 zaposlenih, zbog čega su radnici jedine fabrike mineralne vode Bjelasica Rada, u junu prošle godine prekinuli štrajk, ostalo je mrtvo slovo na papiru,tvrde radnici
3 komentar(a)
Čedomir Popović, Rada, Foto: Youtube screenshot
Čedomir Popović, Rada, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 17.05.2016. 17:44h

Protestom u krugu preduzeć, radnici jedine fabrike mineralne vode Bjelasica Rada iz Bijelog Polja,izrazili su nezadovoljstvo radom većinskog vlasnika Eurofonda iz Podgorice.

Radnici traže da vlasnik poštuje dogovor iz juna prošle godine postignut nakon štrajka zaposlenih ,isplati četiri zaostale plate, poveže radni staž i pokrene proizvodnju. Nadležni u fabrici ponovo pozivaju radnike na strpljenje i obećavaju ispunjenje njihovih zahtjeva do kraja ljeta..

Obećanje većinskog vlasnika Eurofonda da će do kraja 2015 godine isplatiti doprinose za oko 60 zaposlenih, zbog čega su radnici jedine fabrike mineralne vode Bjelasica Rada, u junu prošle godine prekinuli štrajk, ostalo je mrtvo slovo na papiru,tvrde radnici.

"Od tada pa do današnjeg dana nije ništa urađeno niti su se oglasili bilo kojim putem da nam objasne zbog čega nisu uplatili doprinose.Što se tiče redovnosti plata duguju nam četiri plate", izjavio je Ćedomir Popović, jedan od zaposlenih.

"Zadnja proizvodnja je odrađena negdje krajem 2015 godine. Do jedanaestog mjeseca su prodate sve zalihe od tada mineralne vode Rade nema na tržištu. Od tada se počelo pričati o rekonstrukciji fabrike koja je počela u januaru 2016 godine i stalo je. Urađeno je nešto malo oblijepili su pogone pločicama,okrečili jedan pogon i u martu se stalo sa radovima i od tada se ne radi ništa", kazao je Popović.

"Mi smo zabrinuti za svoju egzistenciju i ove fabrike I šta dalje.Međutim čak ni žene nisu mogle da ostvare svoje pravo na 25 godina radnog staža za penziju", izjavila je Ljiljana Raković radnica.

Nakon ispunjenja dijela zahtjeva pokrenuta je proizvodnja ali ne zadugo.

Nastavak rekonstrukcije fabrike, nakon dobijanja kredita preko Ministarstva poljoprivrede sa Abu-Dabi fondom čije potpisivanje očekuju u naredna dva dana. Sa novcem od kredita čiji iznos još ne žele da iznose u javnost obećavaju da će sve zarade radnicima biti isplaćene do kraja mjeseca a do kraja ljeta I doprinosi.

Bonus video: