TUGA I DOSTOJANSTVO

Ognjenov otac: Tražio je neku slobodu, otišao je barem veseo

"Volio je vodu, pokušavao je da dođe do te plaže. On je onako otišao razdragan i mislim da je veseo uskočio u rijeku"
110 pregleda 44 komentar(a)
Branko Rakočević, Foto: Zoran Đurić
Branko Rakočević, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 16.05.2016. 17:05h

Obdukcija je potvrdila da tijelo dječaka koje je pronađeno sinoć na ušću Morače u Skadarsko jezero, pripada Ognjenu Rakočeviću, koji je nestao prije 13 dana.

Tijelo su danas prepoznali Ognjenovi roditelji u prostorijama Kliničnog centra Crne Gore, na Odjeljenju za sudsku patologiju.

"Obdukcija je pokazala i da je uzrok smrti utopljenje, da na tijelu nema tragova nasilja, te da je tijelo u vodi bilo od 10 do 14 dana što odgovara vremenu Ognjenovog nestanka“, saopšteno je iz policije.

Tijelo je sinoć, pronašao lovočuvar Nikola Ulićević u mjestu Manastirski Vrbiš. Proteklih 13 dana, brojni građani Podgorice su tragali za Ognjenom, kao i ronioci, policija i vojska ali se na kraju sve tragično završilo.

Svima je bilo jasno da je to maleno tijelo Rakočevića, čiji nestanak je ujedino građane Crne Gore sa samo jednim ciljem – da ga pronađu i vrate roditeljima. Vjeru u srećan završetak nakon 12 dana danonoćne potrage prekinuo je sinoć poziv koji je pripadnicima policije uputio lovočuvar iz mjesta Manastirski vrbiš.

"... Išli smo čamcem do nekog tamo pučine i prepoznao sam Ognjenja ali nijesam hio da vjerujem da je to on", rekao je otac dječaka Branko Rakočević.

Zvanična potvrda da je riječ o Ognjenu stigla je jutros. Sina je prepoznala njegova majka Valentina koja je od prvog dana, zajedno sa stotinama građana, prevrtala svaki kamen, granu, provjeravala svaku jamu, dozivala ga Goricom, a sve vjerujući da se njen plavokosi dječak uplašio i sakrio. Da se nije krio već tog jutra kada se iskrao iz kuće i bosonog otišao pravo ka vodi, pokazao je i nalaz obdukcije.

"Doktorka Čukić nam je rekla između deset i 14 tako da se to poklapa sa onim što sam ja procijenio da je to za minut koliko je strčao niz ulicu... Po rezultatima obdukcije riječ je bilo o utopljenju, nije bilo nikakvih znakova, nasilnih udaraca", rekao je Rakočević.

Ognjenov otac od prvog dana vjerovao je da je Morača jedini pravac u kojem se uputio njegov sin.

"Volio je vodu, pokušavao je da dođe do te plaže. On je onako otišao razdragan i mislim da je veseo uskočio u rijeku. Otišao je barem veseo, tražio je neku slobodu i otišao je."

Nestanak bosonogog dječaka bez sumnje ujedinio nas je sve... Razlike su bile nebitne, policija, vojska , vatrogasci, ronioci, građani, svi su bili na visini moralnog ispita. Međutim, potraga je pokazala i svoju tamnu stranu, kada je grupa građana pozivajući se na riječi gatara, ispred porodične kuće Rakočevića, iznosila monstruozne sumnje da je Ognjenov otac umiješan u nestanak. Nakon što je pronašao sina, Branko oprašta svima.

"Oprošteno im je što se tiče mene i moje porodice, svako neka nosi svoj krst, molićemo se i za Ognjena a i za te i takve ljude", rekao je Branko.

"Hvala Crnoj Gori još jednom, hvala puno", uspio je da doda Branko.

I predsjednik parlamenta Ranko Krivokapić se u ime Skupštine zahvalio građanima Crne Gore koji su učestvovali u potrazi za dječakom, kao i medijima što su mobilizovali javnost.

"Njegova smrt je tragičan događaj za familiju, ali je događaj koji je ujedinio Cru Goru. On je pokazao da Crna Gora ima solidarnosti, snage i čestitosti", rekao je Krivokapić.

Minutom ćutanja, Ognjenu je danas odata pošta i na prvoj sjednici podgoričkog parlamenta u novoj zgradi, na Trgu nezavisnosti. A ekipa Televizije Vijesti, koja je tog 4. maja u ranim jutarnjim satima dočekala uplakanu dječakovu majku, zatim proširila vijest o nestanku bosonogog dječaka, a potom zajedno sa kolegama i građanima Crne Gore učestvovala u potrazi za Ognjenom na kraju ove tragične priče ponavlja riječi hvale upućene dječaku:

"Hvala Tebi plavokosi anđele što si nas sve svojim nestankom podsjetio da smo svi samo ljudi".

Sahrana dječaka koji je na noge podigao cijelu Crnu Goru biće obavljena sjutra u 15 sati na groblju u Zagoriču. Prije toga porodica će saučešće primati od 9 do 14 časova na Čepurcima, a onda do trenutka sahrane na groblju u Zagoriču.

Preporučujemo za Vas