Rudović: Crnogorska politička scena je u nekoj vrsti vanrednog stanja

Iz URA podjećaju da ne žele sardnju sa DPS-om
24 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Neđeljko Rudović, Foto: Građanski pokret URA
Ažurirano: 15.05.2016. 17:19h

Vlada izbornog povjerenja, konačno bi trebalo da bude izabrana naredne sedmice. Premijer Milo Đukanović, koji kao ni članovi vlade neće doći u parlament, zbog incidenta sa DF-om, kaže da to ipak neće biti prepreka, jer će sjednici prisustvovati poslanici DPS-a.

On takođe poručuje i da je Vlada izbornog povjerenja mogući model trajnog prevazilaženja unutrašnjih podjela u Crnoj Gori i nakon izbora.

Predstavnici opozicione trojke, potpisnici Sporazuma o fer i slobodnim izborima, presedanom nazivaju to što će se vlada birati u odsustvu premijera. Na njegovu zamisao o prelaznoj vladi nakon izbora iz URA odgovaraju da su se obavezali da ne sarađuju sa DPS-om. SDP ideju vidi kao pokušaj da se stvori slika da će Demokratska partija socijalista biti vlast i nakon narednih izbora.

U URA smatraju da nedolazak premijera i članova vlade svjedoči o tome da Sporazum o fer i slobodnim izborima zapravo ne odgovara DPS-u, iako oni to pokušavaju da predstave kao svoju želju i uspjeh.

"To bi bio presedan, to do sada nije viđeno. Što se URA tiče u tome ne vidimo nikakav problem, očigledno je da je crnogorska politička scena u nekoj vrsti vanrednog stanja", kazao je član Koordinacionog odbora Građanskog pokreta URA Neđeljko Rudović.

Slicno razmišljaju u SDP-u.

"Očekujem da će Vlada kao i svi ostali izvršavati svoje ustavne obaveze i da je incident u kome su učestvovali neće koristiti kao izgovor da pobjegnu od potpisa na Sporazum za stvaranje uslova za fer i slobodne izbore", kazao je Bojan Zeković iz SDP-a

Premijer kaže i da Vlada izbornog povjerenja nije samo projekat, oročen do oktobarskih izbora, već i mogući model trajnog prevazilaženja unutrašnjih podjela u Crnoj Gori .

"Ja svih ovih deset godina nijesam skrivao tu ideju, ja sam govorio da bez obzira što imamo većinu, nećemo učiniti dobru uslugu Crnoj Gori ni budućim generacijama, ako zacementiramo podijeljenost. Čini mi se, da je već okolnost da smo potpisali politički sporazum u jednom širem sastavu jedna solidna platforma, na kojoj treba raditi do izbora, ali i nakon njih", kazao je Đukanović.

Iz URA podjećaju da ne žele sardnju sa DPS-om.

"Ako je namjera da se kaže da DPS želi da formira koaliciju sa potpisnicima Sporazuma i nakon izbora, odmah da mi tu dilemu razjasnimo. URA neće na izborima 2016 biti sa DPS-om ni prije ni poslije izbora, mi smo se na to obavezali pred javnošću Crne Gore, to je dokument koji smo usvojili u decembru prošle godine. Crnoj Gori zaista treba pomirenje, ali ne možete vi graditi pomirenje sa ljudima čiji se članovi rukovodstva nalaze na optužnicama", kazao je Rudović.

Iz DF-a su premijera danas pozvali da dođe u parlament, a njegovu izjavu da Vlada izbornog povjerenja nije projekat oročen do oktobarskih izbora, funkcioner ovog politickog saveza Slaven Radunović smatra potvrdom njihovih stavova da je Milo Đukanović pronašao partnere koji će mu poslužiti da preživi tešku situaciju.

Bonus video: