Pejović: 16 miliona eura biće usmjereno na pripremu Crne Gore za članstvo u EU

Ministarski sastanak otvorio je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske i predsjedavajući JJI Miro Kovač, a učestvovali su evropska komesarka za regionalnu politiku Korina Krecu, kao i ministri vanjskih poslova JJI i ministri zaduženi za EU fondove iz Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije
51 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 12.05.2016. 15:58h

Saradnja i zajednički rad zemalja regiona doprinose njegovom napretku, ocijenjeno je na ministarskom sastanku Jadransko-jonske inicijative (JJI), koji je održan u Dubrovniku.

Kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), Na ministarskom sastanku i Prvom godišnjem Forumu Strategije EU za Jadransko – jonsku regiju (EUSAIR) učestvovao je i državni sekretar za evropske integracije Aleksandar Andrija Pejović.

Ministarski sastanak otvorio je ministar vanjskih i europskih poslova Hrvatske i predsjedavajući JJI Miro Kovač, a učestvovali su evropska komesarka za regionalnu politiku Korina Krecu, kao i ministri vanjskih poslova JJI i ministri zaduženi za EU fondove iz Hrvatske, Grčke, Italije, Slovenije, Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije.

„Učesnici skupa su istakli značaj saradnje država članica EU i kandidata za članstvo u okviru sprovođenja Strategije za Jadransko–jonski region kao najpodesnijeg okvira za koordinaciju politika i teritorijalnu saradnju koja će voditi tome da region postane bolje mjesto za život i rad ljudi, i kvalitetno se pripremi za zajedničke izazove i mogućnosti“, kaže se u saopštenju.

Istaknuto je da će zajednički rad osam država na sprovođenju ciljeva Strategije doprinijeti ekonomskom razvoju, otvaranju novih radnih mjesta i poslovnih prilika u plavoj ekonomiji, uključujući ribarstvo i akvakulturu.

Sprovođenje Strategije će, kako je ocijenjeno, omogućiti i bolje povezivanje država regiona međusobno i sa EU kroz saobraćajne i energetske mreže, i pružiti kvalitetniju zaštitu životne sredine i razvoj održivog turizma.

„Sve ovo će omogućiti približavanje zemalja zapadnog Balkana EU, posebno kroz mogućnosti tijesne saradnje s državama članicama, kao i suočavanje sa zajedničkim izazovima i mogućnostima koje se pružaju regionu“, zaključeno je na sastanku.

Pejović je, obraćajući se učesnicima skupa, istakao da je JJI za 16 godina svog postojanja značajno doprinijela međusobnoj saradnji, dijalogu i izgradnji povjerenja.

On je naglasio da je važno što je EU prepoznala značaj i potencijale ovog dijela Evrope i opredijelila značajna sredstva za projekte u oblasti infrastrukture, energetike, plavog razvoja, turizma i zaštite životne sredine koji predstavljaju veliku razvojnu šansu za države regiona.

Prema riječima Pejovića, 16 miliona eura koji će biti na raspolaganju za zemlje kandidate u okviru Jadransko jonskog programa, biće usmjereni na pripremu Crne Gore za članstvo u EU.

On je istakao da učešće u regionalnim strategijama i evropskim programima teritorijalne saradnje Crnu Goru približava članstvu u EU.

Pejović je naglasio da će realizacija projekata iz oblasti saobraćaja, energetike, inovacija i životne sredine koji se sprovode u okviru transnacionalnih programa podrške EU doprinijeti ispunjenju uslova u okviru nekoliko pregovaračkih poglavlja.

On je kazao da se Crna Gora, kroz postojeći okvir različitih projekata saradnje s članicama EU i državama kandidatima za članstvo, priprema za buduće korištenje strukturnih i investicijskih fondova EU.

Tokom konferencije, Pejović je imao niz bilateralnih sastanaka sa predstavnicima zemalja zapadnog Balkana i institucija EU.

Galerija

Bonus video: