Počela naplata parkinga u Beranama

U lokalnoj upravi svjesni su da ovo nije trajno rješenje problema parkinga i saobraćajnih gužvi u tom gradu. Zato neće odustati od ideje da na području užeg centra grada u dogledno vrijeme izgrade garažu
112 pregleda 4 komentar(a)
Berane, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Berane, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 10.05.2016. 18:06h

Kako bi riješila problem parkiranja u gradu, beranska lokalna uprava odlučila je da počne sa naplatom obilježenih parking mjesta u gradskom području.

Takva odluka naišla je na odobravanje mnogih vozača i pješaka u tom gradu.

"Zaista dobra ideja zbog svih ostalih okolnosti što vidite i sami ova gužva je u saobraćaju", rekao je Isad Mehović.

"Ovdje su i ranije gledali da pojedina auta parkiraju se gdje nije dozvoljeno mjesto za parkiranje gdje pješaci nismo mogli da šetamo, mislim da je ovo dobro i da će ovo uspješan potez biti", smatra Milutin Stešević.

U tu svrhu osnovano je preduzeće Parking servis u kojem je zaposleno devet ljudi. Iako funkcionišu tek dva dana u ovom preduzeću kažu da za 660 parking mjesta podijeljenih u dvije zone vlada veliko interesovanje građana.

Podnošenju velikog broja zahtjeva, tvrde, doprinijele su i prihvatljive cijene.

"U prvoj zoni cijena iznosi 40 centi po satu u drugoj 30 centi po satu. Maksimalno zadržavanje u prvoj zoni iznosi 120 minuta u drugoj je 180. Predviđene su i neke povlastice za stanare, zaposlene i pravna lica koja imaju sjedišta i posluju u tom javnom parkiralištu odnosno u zoniranom području"kazao je direktor Parking servisa Berane Miomir Maslovarić.

Cijene tih povlašćenih karti za stanare iznose pet u prvoj i tri eura u drugoj zoni na mjesečnom nivou. Sa ranijim tvrdnjama beranske opozicije da je ova odluka udar na džepove građana, ne slažu se u opštini. Tvrde da od osnivanja ovog preduzeća i uvođenja reda u saobraćaju građani neće imati štetu.

"Moram da navedem da je to u prvom redu otvaranje devet radnih mjesta koje će se finansirati iz sredstava koje budu prikupljeni od aktivnosti parking servisa i uopšte neće opterećivati budžet opštine. Ukoliko se desi da Parking servis bude mogao da prihoduje više sredstava ta sredstva će se apsolutno upotrebljavati samo daljeg tehničkog osposobljavanja,tehničkih sredstava parking servisa onoliko koliko to nama zakonske mogućnosti dozvoljavaju" rekao je menadžer opštine Berane Darko Stojanović.

Ipak u lokalnoj upravi svjesni su da ovo nije trajno rješenje problema parkinga i saobraćajnih gužvi u tom gradu. Zato neće odustati od ideje da na području užeg centra grada u dogledno vrijeme izgrade garažu.

Bonus video: