Pejović: Vjerujemo da će sjeverne opštine imati najviše koristi od pristupanja Crne Gore EU

Na Žabljaku, u sali Opštine, održan je Info dan o Ipi 2014-2020 na kome su prezentovani realizovani projekti i oni koji slijede u partnerstvu sa zemljama članicama Evropske unije putem Dunavskog, Jadransko-jonskog i Mediteranskog programa
0 komentar(a)
Ažurirano: 09.05.2016. 13:10h

Povodom obilježavanja 9. Maja, Dana Evrope i dana pobjede nad fašizmom, državni sekretar za evropske integracije i glavni pregovarač ambasador Aleksandar Andrija Pejović posjetio je opštine Žabljak i Pljevlja, u kojim je zajedno sa saradnicima i partnerima iz lokalnih samouprava i NVO sektora, kao i prethodnih godina, nizom prigodnih kulturnih i informativnih sadržaja obilježiti ovaj značajan evropski datum.

Na Žabljaku, u sali Opštine, održan je Info dan o Ipi 2014-2020 na kome su prezentovani realizovani projekti i oni koji slijede u partnerstvu sa zemljama članicama Evropske unije putem Dunavskog, Jadransko-jonskog i Mediteranskog programa.

Nakon toga, na trgu je priređena manifestacija kojom se obilježava Dan Evrope, gdje su se prisutnima obratili Andrija Pejović i predsjednik Opštine Veselin Vukićević.

Učenici tri žabljačke škole pripremili su prigodan program.

Održan i sajam suvenira učenika osnovnih škola u čast desetogodišnjice obnove nezavisnosti a na štandu MVPI izložen je material vezan za Evropsku uniju, dosadašnje pregovore, obavezama koristima od članstva u EU.

"Želimo da pokažemo da upravo na sjeveru, u Žabljaku, pridajemo poseban značaj procesu kroz koji Crna Gora prolazi. Vjerujemo da će sjeverne opštine imati najviše koristi od pristupanja Evropskoj uniji i nije slučajno das mo dan započeli ovdje, u mjestu u kome je prije 25 godina realizovana ideja o ekološkoj Crnoj godi, donošenjem Deklaracije o ekološkoj državi Crnoj Gori, kojom su promovisani ideali zemlje koja štiti svoju životnu sredinu. Kad u narednom periodu budemo u prilici da otvorimo poglavlje o životnoj sredini, koje je za nas najskuplje i najzahtjevnije, želim da to proslavimo ovdje na Žabljaku gdje je ta ideja započeta i da koristeći evropske standarde izgradimo još čistiju Crnu Goru", kazao je Pejović.

Bonus video: