ISTRAŽIVANJE EUROBAROMETRA:

"Većina građana EU protiv, 62 odsto građana CG za proširenje"

42 odsto građana Srbije smatra da bi članstvo u EU bilo dobra stvar. Da bi članstvo bilo loše za Srbiju misli 22 odsto, dok 28 odsto misli da to nije ni dobro ni loše
2243 pregleda 0 komentar(a)
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ilustracija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 25.12.2018. 13:05h

Većina građana Evopske unije (EU) protivi se proširenju EU novim članicama u narednim godinama, dok istovremeno u zemljama kandidatima i dalje prevladava podrška članstvu u EU i uvjerenje da bi to bilo korisno, pokazuje najnovije istraživanje Eurobarometra koje sprovodi Evropska komisija (EK).

Istraživanje, u koje je uključeno i pet zemalja kandidata za članstvo u EU, pokazalo je da 45 odsto građana Crne Gore smatra članstvo u EU pozitivnim.

42 odsto građana Srbije smatra da bi članstvo u EU bilo dobra stvar. Da bi članstvo bilo loše za Srbiju misli 22 odsto, dok 28 odsto misli da to nije ni dobro ni loše.

U Albaniji je čak 93 odsto učesnika ankete ocijenilo da bi članstvo bilo dobro, a svega jedan odsto ima negativan stav.

Članstvo u EU pozitivnim smatra 58 odsto građana Makedonije i 35 odsto građana Turske.

U samoj EU, međutim, proširenje novim članicama u narednim godinama podržava 43 odsto građana, a protiv je 45 odsto.

Gledano pojedinačno po članicama, proširenje najveću podršku uživa u Španiji (71 odsto), Poljskoj i Litvaniji (66 odsto), Rumuniji (65 odsto), Mađarskoj (62 odsto) i Hrvatskoj (61 odsto). Najveći protivnici su Finska (64 odsto), Francuska (62 odsto), Njemačka (61 odsto) i Austrija (58 odsto).

Pitanje da li su za proširenje EU postavljeno je i građanima u zemljama kandidatima, i najviše pozitivnih odgovora bilo je u Albaniji (83 odsto), za njom slijede Makedonija (77 odsto), Crna Gora (62 odsto), Srbija (56 odsto) i Turska (36 odsto).

Istraživanje koje sprovodi Evropska komisija i koje je objavljeno 21. decembra, pokazalo je da je na nivou 28 zemalja članica EU, 47 odsto građana sklono da vjeruje štampanim medijima, 46 odsto im ne vjeruje, dok je sedam odsto neopredijeljeno.

U slučaju radija prosjek onih koji vjeruju tom mediju na nivou EU iznosi 59 odsto, a za televiziju je 50 odsto. Radiju ne vjeruje 34 odsto, a televiziji 46 odsto Evropljana.

Istraživanje je pokazalo da najveće povjerenje u medije, od članica EU, imaju skandinavske zemlje, Holandija, Njemačka i Austrija, a najmanje Grčka, Bugarska, Kipar, ali i Velika Britanija, gdje štampanim medijima vjeruje samo 28 odsto građana.

U oblasti informisanja, najmanje povjerenje u EU uživaju internet, sa 32 odsto, i društvene mreže sa svega 19 odsto.

Kada je riječ o političkim partijama, ni u zemljama članicama ni u zemljama kandidatima to povjerenje ne prelazi 50 odsto, pri čemu je prosjek na nivou EU 18 odsto. Partijama najviše vjeruju Holanđani i Šveđani, 44 odsto i 41 odsto, a najmanje Grci, Španci i Francuzi, gdje je taj postotak jednocifren.

Nacionalnim vladama u 28 članica EU u prosjeku vjeruje 35 odsto građana, a ne vjeruje im 59 odsto.

Pozitivnu sliku o EU ima 43 odsto ispitanih u zemljama članicama, što je tri odsto više nego na proljeće 2018. godine. Jedna petina ima negativnu sliku, 36 odsto neutralnu, a jedan odsto ispitanih nije se izjasnilo.

U svih 28 zemalja članica većina građana se osjećaju kao građani EU, a u prosjeku taj postotak iznosi 71 odsto, pri čemu je najviši u Luksembugu, 89 odsto, a najniži u Bugarskoj, sa 51 odsto.

Na pitanje "šta za vas lično znači EU", na koje je bilo moguće dati više odgovora, u zemljama Unije za većinu građana to su bili odgovori "sloboda putovanja, školovanja i zaposlenja bilo gdje u EU", "mir", "euro" i "kulturna raznolikost".

Standardni Eurobarometar za jesen 2018. godine sproveden je između 8. i 22. novembra na uzorku od 32.600 ljudi širom EU, u zemljama kandidatima Albaniji, Crnoj Gori, Makedoniji, Srbiji i Turskoj, i u nepriznatoj Turskoj republici sjeverni Kipar.