Četiri radnika nikšićkog Toščelika već dva dana štrajkuju glađu

Iako su ispunili uslove da se sa 30 godina radnog staža, koji uključuje i beneficirani, penzionišu, iz ministarstava su im danas ponovili da nemaju na to pravo
96 pregleda 2 komentar(a)
radnici Toščelika, Foto: Tv Vijesti
radnici Toščelika, Foto: Tv Vijesti
Ažurirano: 06.05.2016. 17:24h

Ispred ministarstava rada i socijalnog staranja i ekonomije već dva dana štrajkuju glađu četiri radnika nikšićkog Toščelika, koji tvrde da zbog administrativnog propusta petorici radnika nije omogućeno da sa 30 godina staža koji uključuje i beneficirani, odu u prijevremenu penziju. Napominju da su se u martu prošle godine na taj način penzionisale njihove kolege. I dok im nadležni poručuju da nemaju pravo, jer su ostali da rade, oni odgovaraju da od danas neće piti ni vodu.

Topli krevet četiri radnika nikšićke željezare Toščelik od srijede mijenjaju hladnim pločnikom ispred ministarstava rada i ekonomije. Ovdje štrajkuju glađu jer njima i još jednom kolegi nije uplaćen beneficirani radni staž koji bi im omogućio da ostvare pravo na prijevremenu penziju. Problem je, tvrde nastao u martu prošle godine.

"Završno sa zakonom koji je Vlada izglasala prevremenih penzija sa 30 godina beneficiranog radnog staža ili efektivnog radnog staža. 43 radnika iz Željezare Nikšić, današnjeg Toščelika otišlo je normalno po tome zakonu. Trebali smo i nas pet, ali nas pet je neko zaboravio, zaboravila nas je administracija ili ne znam ko" kazao je Željko Milović, radnik Toščelika.

Iako su ispunili uslove da se sa 30 godina radnog staža, koji uključuje i beneficirani, penzionišu, iz ministarstava su im danas ponovili da nemaju na to pravo.

"Da mi nemamo nikakvo pravo što nas je neko preskočio, ili neradom ili namjerno, ja ne znam. + Mi smo od njih pokušavali da dobijemo način i mogućnost da uplatimo mi to sami i da idemo u penziju, oni kažu da je to nemoguće, da je to krivično djelo" kazao je Milović.

Njima petorici duguje se ukupno 8400 eura.

"Mi nemamo pravo što smo nastavili da radimo, trebali smo da ostanemo na ulicu." ističe Milović.

Jednom od radnika je u srijedu veče pozlilo zbog čega je dolazila Hitna pomoć.

"Pritisak 280 sa 150 i šećer 14. Molili su me sinoć kolege isto u dva sata tri i odbio sam sve, i odbijam od danas sve nikakvu hitnu da dođe po mene ni doktore ni niko." kazao je još jedan od radnika, Ljubomir.

Uprkos svemu istrajni su u namjeri da dobiju ono što traže.

"Sigurno nećemo ići, pa neka umremo. Štrajkujemo glađu, štrajkovaćemo glađu, od danas bez vode." zaključio je Milović.

Bonus video: