Demos i URA: Iz svake opozicione partije po jedan ministar

Lekić i Rakčević apeluju na SNP i SDP, odnosno njihovo rukovodstvo, da budu svjesni odgovornosti i da pronađu model koji će obezbijediti finkcionalnost prelazne Vlade
50 komentar(a)
Srđan Milić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Srđan Milić, Ranko Krivokapić, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 30.04.2016. 16:49h

Lideri Demosa i URA-e, Miodrag Lekić i Žarko Rakčević danas su uputili pismo predsjednicima Socijalističke narodne partije, Srđanu Miliću i Socijaldemokratske partije, Ranku Krivokapiću, kojim od njih traže da budu odgovorni i postignu dogovor u vezi sa opozicionim mjestima u vladi izbornog povjerenja.

Kako TV Vijesti saznaje, u zajedničkom pismu, pored ostalog, se navodi da je najprincipijelniji i najpravedniji model da svakoj od četiri opozicione partije pripadne po jedna ministarska funkcija, a da potpredsjednik Vlade bude nestranačka ličnost.

Demos i URA traže i da, ukoliko je to uslov za dogovor, SNP i SDP razmotre opciju po kojoj bi podijelili potpredsjedničko, mjesto ministra poljoprivrede i dva pomoćnička mjesta u Ministarstvu prosvjete i Ministarstvu zdravlja.

Rakčevic i Lekić, Milića i Krivokapića podsjećaju da moraju biti svjesni da se Vlada bira 4. maja.

Predsjednici Demosa i URA takođe insistiraju da svima koji ulaze u prelaznu Vladu, mora biti jasno da u njoj nisu kako bi sprovodili svoje stranačke programe i politike, većda bi zaustavili zloupotrebu državnih resursa i spriječili izbornu krađu.

Iz URA i Demosa konstatuju da su SNP i SDP svojim posljednjim potezima zbunili javnost: SNP traženjem dvije ministarske pozicije, a SDP prepuštanjem da drugima pripadnu funkcije i odgovornost.

Zato na kraju Lekić i Rakčević apeluju na ove partije, odnosno njihovo rukovodstvo, da budu svjesni odgovornosti i da pronađu model koji će obezbijediti finkcionalnost prelazne Vlade.

Podsjetimo, ranije je dogovoreno da mjesto ministra unutrašnjih poslova pripadne Demosu, odnosno Goranu Daniloviću.

URA je, kao nestranačku ličnost, za ministra rada i socijalnog staranja predložila NVO aktivistu Borisa Marića.

Opoziciji prema Sporazumu pripadaju još ministarske pozicije u ministarstvima finansija i poljoprivrede, te jedno potpredsjedničko mjesto.

Bonus video: