Demos i URA ne pristaju da SNP dobije dva ministarska mjesta?

Sjednica parlamenta na kojoj će se birati nova Vlada zakazana je za srijedu
77 pregleda 58 komentar(a)
Vlada izbornog povjerenja, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Vlada izbornog povjerenja, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.04.2016. 18:11h

Četiri opozicione partije, koje bi svojim kadrovima trebalo da zauzmu mjesta u aktuelnoj vladi, još uvijek nijesu precizno dogovorile, na koji način će biti popunjena mjesta koja im je ponudio premijer Milo Đukanović.

Lista opozicionih kandidata za ministarska mjesta u Vladi izbornog povjerenja, biće kompletirana ovih dana, jer kako saznaje televizija Vijesti, još uvijek nije izvjesno da će Demos i URA pristati da SNP dobije dvije ministarske pozicije, iako je SDP najavila da je spremna da im ustupi svoje mjesto.

Opozicija ima vremena do utorka veče da Đukanoviću proslijedi spisak imena, s obzirom da je za srijedu zakazana sjednica parlamenta na kojoj treba da se usvoji lex specijalis i izabere takozvana izborna vlada.

"Mi smo smatrali da bi bilo najbolje da imamo pristup da sva četiri opoziciona subjekta uzmu po jedan resor, a da peti, odnsono potpredsjednik vlade bude nestranačka ličnost. Da smo to mislili da je jedan od najboljih principa. Nisam shvatio ni da je SNP fiksirao svoje ljude na pozicije, makar iz komunikacije koju ja imam sa njima", rekao je Dritan Abazović iz Građanskog pokreta URA.

Iako je SDP saopštila da je spremna da svoje mjesto ustupi SNP, kako saznaje televizija Vijesti, URA i Demos mišljenja su da SNP ne može dobiti dvije pozicije, na kojima insistira, i za koje je već odredila ljude. Glavni odbor Socijalističke narodne partije predložio je Aleksandra Damjanovića za ministra finansija, a Radivoja Rašovića za ministra poljoprivrede. Jedna stvar u čitavoj priči ipak je izvjesna - konačni dogovor neće izostati.

"Bilo bi dobro da sve to preciziramo u narednim danima. Istina je da je praznična atmosfera i možda baš i ne žele da se opterete politikom u ovom trenutku. Ali do te sjednice vlade nema nikakve dileme da ćemo imati konačan dogovor, i da će poslije dosta izgubljenog vremena, zaista moći da počne kontrola i praćenje izbornog procesa na jedan kvaliteniji način", kaže Abazović.

Ranije je dogovoreno da mjesto ministra unutrašnjih poslova pripadne Demosu, odnosno Goranu Daniloviću, a ta partija će, izvjesno je, predložiti i generalnog inspektora u Agenciji za nacionalnu bezbjednost.

URA je, kao nestranačku ličnost, za ministra rada i socijalnog staranja predložila NVO aktivistu Borisa Marića. Činjenica je da konačni spisak mora biti gotov najkasnije do utorka veče i proslijeđen Đukanoviću.

"Mi se krećemo u relanosti koja postoji. Najbolje bi bilo da je cijela opozicija unutra i da imamo veću ponudu i da nađemo jedno idelano rješenje srazmjera učešća u toj vladi. Mi smo s nekom mjerom svemu tome prišli. Mi smo za pet mjesta kandidovali jednog predstavnika", kazao je lider Demosa Miodrag Lekić.

Sjednica parlamenta na kojoj će se birati nova Vlada zakazana je za srijedu.

Bonus video: