JEDAN TUŠ NA 40 PACIJENATA

Alarmantno stanje na psihijatrijskoj klinici KCCG

Klinika za psihijatriju nalazi se između ruševina bivše Neurološke i Klinike za dermatologiju. Iako dugi niz godina postoje planovi da se Klinika za psihijatriju izmjesti to se, kako sada stvari stoje, u neko dogledno vrijeme neće dogoditi
469 pregleda 28 komentar(a)
Ažurirano: 29.04.2016. 17:38h

Alarmantno stanje na psihijatrijskoj klinici Kliničkog centra Crne Gore zatekli su aktivisti nevladinog sektora, tokom monitoringa u okviru projekta "Van izolacije - ostvarivanje prava pacijenata sa mentalnim oboljenjima".

Iz Akcije za ljudska prava od ministra zdravlja Budimira Šegrta zatražili su hitno izmještanje Klinike, na šta on nije konkretno odgovorio, ali je kazao da preko stranih donatora pokušava da poboljša stanje.

To civilni aktivisti vide kao diskriminaciju pacijenata i podsjećaju Šegrta da preispita prioritete.

"Pacijenti borave u sobama sa sedam kreveta, što nije u skladu sa CPT standardima, borave u djelimično nebezbjednom okruženju imajući u vidu dostupnost Klinike i nažalost nemaju ni taj nekakav minimum privatnosti, imajući u vidu da muški i ženski toaleti nisu odvojeni i da je u funkciji samo jedna tuš kabina", kazala je Mirjana Radović iz Akcije za ljudska prava (HRA).

Sa ovim je Akcija za ljudska prava upoznala i ministra zdravlja Budimira Šegrta. U pismu su naveli da je stanje na Klinici za psihijatriju alarmantno, da se ne poštuju preporuke Evropskog komiteta za sprječavanje mučenja i nečovječnog ponašanja, te da zbog svega traže hitno izmiještanje Klinike.

Klinika za psihijatriju nalazi se između ruševina bivše Neurološke i Klinike za dermatologiju. Iako dugi niz godina postoje planovi da se Klinika za psihijatriju izmjesti to se, kako sada stvari stoje, u neko dogledno vrijeme neće dogoditi.

U odgovoru aktivistima nevladinog sektora Šegrt nije precizirao kada i gdje bi mogla biti izmještena psihijatrijska Klinika, ali je poručio da će resor na čijem je čelu bolje uslove pokušati da obezbijedi kroz strane donacije.

"Mi mislimo da je to diskriminacija psihijatrijskih pacijenata koji borave u neopravdano lošim ulosvima i mnogo lošijim uslovima u odnosu na ostale pacijente u okviru KCCG. Takođe ne mislimo da je doniranje način na koji treba pristupiti rješavanju ovog problema, već se moraju naći sredstva u budžetu Crne Gore da se riješe urgentno važna pitanja koja danas opterećuju Kliniku", rekla je Radović.

Iz nevladinog sektora Šegrta podsjećaju da su se u proteklom periodu u nekim ministarstvima pojavile i neke uštede koje su mogle biti bolje utrošene.

"Mi smo svjedoci da ministarstva povremeno imaju viškove koje preusmjeravaju. Na primjer Ministarstvo rada je skoro milion eura prošle godine dalo NTO i poboljšanju statusa zaposlenih. Evo prije 10-ak dana Ministarstvo prosvjete je 800.000 eura preusmjerilo jednom sportskom klubu. Dakle, vidimo prostor da postoje uštede, ali je važno ispitati šta su zaista prioriteti", navela je Radović.

U međuvremenu, da za 40-ak pacijenata Klinike za psihijatriju koliko ima kapaciteta da primi ovo odjeljenje, ni gmizavci nisu gosti, pokazuje i ulovljeni gušter.

Galerija