BERANSELCI PRIJETE NOVIM BLOKADAMA

Vasove vode: Sanacija smetlišta ostala mrtvo slovo na papiru

Obećanje Vlade da će sanacija za koju su obezbijeđene pare početi odmah nije ispunjeno
0 komentar(a)
Vasove vode deponija, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Vasove vode deponija, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 10.02.2019. 17:07h

Dvije godine je prošlo od kada su se mještani Beransela izborili da se zaustavi višegodišnje bacanje smeća u blizini njihovih kuća.

Za to vrijeme obećanja nadležnih da će izvršiti sanaciju smetlišta na Vasovim vodama ostala su mrtvo slovo na papiru. Kako ih izdaje strpljenje a brdo smeća i dalje predstavlja opasnost po zdravlje, Beranselci prijete novim blokadama.

I nakon dvije godine od kada su dobili bitku da se u blizini njihovih kuća ne istovara smeće,mještani Beransela čekaju na ispunjenje obećanja nadležnih da će se pristupiti sanaciji smetlišta na Vasovim vodama.

"Pa jel moguće da ovoliko godina ovo ne može da se sanira? Pa nije valjda da nema Crna Gora stručnjake, da nema Crna Gora pare, da nema Crna Gora moć da ovo jedno smetlište ili bilo koje da ga sanira da ga dovede u normalno stanje." kaže mještanin Beransela, Mikosav Bubanja. 

Obećanje Vlade da će sanacija za koju su obezbijeđene pare početi odmah nije ispunjeno. Zato mještani Beransela za nadležne imaju jasno pitanje.

"Kud su ta sredstva što su opredijeljena za saniranje Vasovih voda?" rekao je Milić Simonović, mještanin Beransela.

"Dobili smo nekih 900.000. Želimo da znamo u šta će one da budu uložene, želimo da znamo za šta se daju pare poreskih obveznika Crne Gore. Za sve ima para a nema para da se spase ljudi, njihovo zdravlje, njihovi životi. A posljedice višegodišnje borbe za zdravu životnu sredinu ovi ljudi osjećaju i sada." poručuje mještanka Lenka Bugarin.

"Napravili su nam veliku štetu, zagadili nam vazduh, uništili mnoge porodice. Mnogi članovi porodica su oboljeli od teškog oblika karcinoma." ističe Bugarin. 

To što se na sanaciju smetlišta čeka toliko dugo, kriva je komplikovana procedura,tvrde u opštini. Nakon propadanja prvog tendera ,raspisan je drugi a u toku je revizija glavnog projekta. Zato mještane Beransela pozivaju na strpljenje.

"Sada smo došli do faze da idemo u izbor izvođača radova same sanacije s obzirom i na tendersku proceduru koliko će da traje, s obzirom da posle tenderske procedure dolazi zima prije proljeća iduće godine neće radovi sigurno početi ali će početi." kazao je Nebojša Babović iz Opština Berane.

No prije toga obećavaju uređenje potoka u blizini deponije.

"Urađen je projekat i uradiće se hitna sanacija tog dijela potoka tako da i prije izvođenja radova neće biti više opasnosti, neće doći do potkopavanja." ističe Babović.

Iako im je strpljenje na izmaku, mještani Beransela na ovo obećanje čekaće do ljeta. Ako se ni ono ne ispuni, nadležnima poručuju

"Mi ćemo u toku ljetnje sezone blokirati magistralni put Bijelo Polje- Berane pa nek vidi cio svijet, turisti što dolaze, na kakav problem smo mi upućeni" kazao je mještanin Beransela Milić Simonović.