Marković podržava Stojanovića i pored brojnih neriješenih ubistava

"Evidentno je da u posljednje vrijeme imamo najznačajnije rezultate u veoma važnim segmentima suprostavljanja orgamnizovanom kriminalu posebno kada su u pitanju ilegalni promet narkotika"
0 komentar(a)
Duško Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Duško Marković, Foto: Screenshot Tv Vijesti
Ažurirano: 24.04.2016. 17:58h

Kordinator Ministarstva unutrašnjih poslova Duško Marković ponovio je da podržava direktora Uprave policije Slavka Stojanovića i pored brojnih ubistava u posljednje vrijeme, koja su i dalje neriješena. Marković je u intervjuu Televiziji Vijesti kazao da je zadovoljan stanjem koje je zatekao u Upravi policije u svakom smislu, pa i u pogledu njenih rezultata. On je Svetlani Đokić kazao i da je zbog rata kriminalnih klanova potrebno pojačati prisustvo policije u Kotoru i Budvi.

"Evidentno je da u posljednje vrijeme imamo najznačajnije rezultate u veoma važnim segmentima suprostavljanja orgamnizovanom kriminalu posebno kada su u pitanju ilegalni promet narkotika. Dakle mislim da policija bez obzira na sve probleme koje ima u svom radu koji jesu i kadrovski veoma uspješno odgovora bezbjednosnim izazovima i ima adekvatan odnos prema njima" kazao je Duško Marković kordinator Ministarstva unutrašnjih poslova.

Smatrate li da su potrebne kadrovske promjene?

"Kadrovske promjene kao model u upravljanju određenim sistemom je uvijek poželjan model. Naravno on mora biti planski sistematičan, ne smije biti stihijski i neracionalan on mora biti prilagođen realnim potrebama ne samo unutar sistema nego i izazovima koji su pred sistememom. Nikada ne smiju kadrovske promjene biti rezultat kampanje i hajke a posebno političkih zahtjeva jer se onda izrode u svoju suprotnost" rekao je Marković.

Da li rezultati svih sektora i odjeljenja Uprave policije, a naročito Kriminalističke policije, opravdavaju ostanak Slavka Stojanovića na poziciji direktora? Podsjećam vas na više nerasvjetljenih ubistava, sve češće ratove među organizovanim kriminalnim grupama, otvoreni sukob vrha policije sa Tužilaštvom...

"Gospodin Stojanović kao direktor policije odgovorno i profesionalno vrši svoju dužnost i da su ukupni rezultati koje je ostavrila UP za vrijeme njegovog mandata pozitivni. Naravno uvažavam i cijenim nezadovoljstva i kritičke pristupe ali takođe ravno sagledavam i one okolnosti koje su mogle doprinijeti boljim rezultatima. Dakle ne mislim da se pozicija direktora policije i njegova uspješnost može mjeriti samo kroz jedan organizacioni element UP. Govorili ste o problemima koji jesu evidentni posebno kada su u pitanju nerasvijetljena ubistva. To već duže opterećuje i samu upravu policiije a i javnost. Radi se u kontinuiranom radu na svim tim pitanjima. Ona se ne mogu riješiti samo radom policije. Kaš što znate tim istragama i u fazi izviđaja rukovodi državno tužilaštvo. Dakle uspjeh policije zavisi u značajnoj mjeri od instituonalne sinergije svih segmenata bezbjednosnog sektora a posebno državnog tužilaštva i policije." objasnio je Marković.

Kako komentarišete stanje bezbjednosti u Kotoru i rad tamošnje policije? Znate li da kotorskom odjeljenju bezbjednosti, prema sistematizaciji, nedostaje dvadesetak službenika?

"Nisma bio u prilici za ovako kratko vrijeme da se bavim detaljima unutrašnje oragnizacije policije. Vjerujem da je vaša informacija tačna ne dovodim je u pitanje. Nama posebno na tim osjetljivim područijima trebaju službenici odnosno operativci koji imao profesionalni potencijal i kapacitet. Kotor je da kažem opština ili zona nadležnosti Uprave policije gdje nam je taj kapacitet neophodan. Ja vjerujem da ćemo u periodu koji slijedi se tom pitanju posebno posvetiti. Mislim da na tom terenu ne samo Kotora nego i Budve i čitavog primorja moramo pojačati naše operativno prisustvo i ne samo prisustvo nego i mijenjati karakter naše organizacije kako bi odgovorili sve većim bezbjedonosnim izazovima." rekao je Marković

Smatrate li da je bilo moguće, kvalitetnijim operativnim radom policije, eventualno spriječiti nekoliko posljednjih mafijaških likvidacija?

"Ne mogu biti precizan u odnosu na to Vaše pitanje jer zaista je ono kompleksno posebno u odnosu na ono što sam već rekao kako se ta ubistva planiraju i kako se realizuju i sa kojim sve potencijalom finansijskim tehničkim pa i da kažemo izvršioci. Ubistvo se da kažemo planira sa neke teritorije van Crne Gore a izvršilac se dovodi iz Južne Amerike, zaista je teško predvidjeti takve događaje posebno kada imate u novim okolnostima u novom vremenu takve kriminalne organizacije koje imaju nacionalni karakter i imaju strašnu jaku umreženost u pogledu kriminalnog djelovanja i pružanje međusobnih usluga u ovom slučaju. Dešavalo se barem po onim informacijama koje ja imam da su aktivnosti policije, preventivne aktivnosti policije spriječile neke obračune i likvidacije. Policija ne može da bude štit između kriminalnih grupa ili kriminalnih pojedinaca da ih štiti jedne od drugih, policija mora da razotkriva njihovu kriminalnu djelatnost zato obezbjeđuje dokaze i privodi pravdi." zaključio je Marković.

Bonus video: