VLADA IZBORNOG POVJERENJA

Danilović ministar policije, Damjanović vodi finansije?

Mjesta u 16 državnih organa i šest preduzeća u većinskom vlasništvu drzave, kao i u lokalnim samoupravama, opozicija treba da popuni u roku od 15 dana od donošenja leks specijalisa
156 pregleda 338 komentar(a)
Pregovori, vlast, opozicija, Foto: Screenshot (YouTube)
Pregovori, vlast, opozicija, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 24.04.2016. 17:47h

Uoči sedmice u kojoj bi konačno trebalo da dobijemo Vladu izbornog povjerenja, partije koje pregovaraju još ne žele zvančno da otkriju ko će zauzeti koju poziciju u kontroli izbornog procesa.

Predstavnici vlasti i opozicije i danas su razgovarali kako bi usaglasili leks specijalis, koji će omogućiti ulazak opozicije u Vladu, kao i ključne državne organe i preduzeća.

Ta dokumenta, kako je potvrđeno Televiziji Vijesti iz vlasti i opozicije, u skupštinskoj proceduri očekuju se sjutra, a sjednica parlamenta na kojoj će se birati Vlada najkasnije u četvrtak. 

I danas su predstavnici vlasti i opozicije pregovarali, u nastojanju da konačno završe politicki sporazum o fer izborima, kao i leks specijalis, koji će omogućiti njegovu primjenu.

"Ja očekujem da bi sjutra vlast i opozicija trebalo da usaglase datum odrzavanja parlamenta. Što se tiče nas, nemamo ama baš nijednu dilemu, bili smo potpuno jasni, mi očekujemo da to bude do kraja naredne nedjelje, da se usvoji u Skupstini leks specijalis, da se formira vlada izbornog povjerenja i da se glasa o razrješenju predsjednika parlamenta", istakao je Tarzan Milošević (DPS).

Isto potvrđuju i iz opozicije.

"Očekujemo da zadnja verzija leks specijalisa odnosno usaglašena verzija sjutra završi u skupštinskoj proceduri, ostalo je da se samo upodobe tehnički detalji", kazao je Dritan Abazović (GP URA)

Sa leks specijalisom, trebalo bi da stignu i imena opozicionih kandidata za četiri ministarska i mjesto potpredsjednika Vlade, kako bi premijer Milo Đukanović u Skupštini mogao da predloži izmjene svog kabineta.

"DPS ne želi da se miješa u kadrovsku politiku opozicije. Želimo da ljudi koji će obavljati te značajne funkcije budu kompetentni i stručni i da na kvalitetan način odgovore izuzetno teškim funkcijama, a na opoziciji je da odredi svoje kandidate", dodao je Milošević.

Iz opozicije, međutim, još ne žele da otkrivaju ko će zauzeti koju poziciju u Vladi. Nezvanično je Televiziji Vijesti potvrđeno da je Goran Danilovic iz Demosa naiozbiljniji kandidat za mjesto ministra unutrašnjih poslova, a, ako SNP uđe u Vladu, Aleksandar Damjanović iz te partije vodio bi Ministarstvo finansija. Potpredsjedničko mjesto u Vladi biće stvar dogovora svih opozicionih stranaka koje će ući u Vladu.

"Ubijeđen sam da će kadrovi koji će biti imenovani od strane opozicije biti i stručniji i mnogo bolji u svim mogućim segmentima nego što su bili ovi postojeći", rekao je Abazović.

Mjesta u 16 državnih organa i šest preduzeća u većinskom vlasništvu drzave, kao i u lokalnim samoupravama, opozicija treba da popuni u roku od 15 dana od donošenja leks specijalisa.

Tokom pregovora, kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti usaglašeno je da u državnim organima i institucijama opozicija dobije tri rukovodeće pozicije, ili oko 20 odsto, dok bi se u ostalim imenovali korukovodioci.

"Sve što je bilo do Demokratske partija socijalista ona je uradila i za eventualno nepotpisivanje sporazuma i leks specijalisa ne snosi nikakvu odgovornost", objasnio je Milošević.

"Jedina grupacija koja želi da se ovo što više prolongira jeste upravo DPS, znajući da svaki dan koji im je manje za kontrolu znači i dan više za zloupotrebe i to se svakodnevno manifestuje bilo kroz oglase za posao bilo kroz raznorazne isplate", tvrdi Abazović.

Na sjednici o Vladi izbornog povjerenja očekuje se da premijer predloži i rješenje za upražnjeno mjesto ministra vanjskih poslova nakon odlaska Igora Lukšića.

Preporučujemo za Vas