Ćalović-Marković: Svakom stručnjaku ste zabranili da priča

Gosti emisije bili su ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović i izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković
228 pregleda 0 komentar(a)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Reflektor, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.01.2019. 09:57h

Tok emisije:

21:20 ''Svakom stručnjaku ste zabranili da priča.'' ističe Ćalović-Marković.

Radulović replicira da je pokazao samo segment dokumenta, koji tako izdvojen nije tajna. 

''I zbog ovoga ćete jednog dana kod tužioca, kao što ste išli zbog Mugošinih poslova.'' izjavila je Ćalović-Marković.

21:13 ''Kotor ste zamalo uništili. Planovi koji su trebali da budu izvršeni bi ga makli sa liste UNESCO-a.'' rekla je Ćalović-Marković.

Ćalović-Marković kaže da u timu eksperata koji radi na Tari nema nijednog ekologa. 

Ćalović-Marković je pitala da li je to ista ekološka inspekcija koja je dozvolila devastaciju oko Kombinata aluminijuma.

21:07 Radulović podsjeća da su micali Kotor sa liste UNESCO-a i da su tvrdili da je Solana uništena i dodaje da ''UNESCO nije bauk.''.

Ćalović-Marković ponavlja da treba uključiti i eksperte iz inostranstva i UNESCO.

''Tara otkida svojom bujicom zemlju, kamenje, granje. Obalo-utvrda nije protivna toku Tare. Cilj je dovesti nivo vode do toga da ne plavi okolno zemljište.'' smatra Radulović.

20:57 ''Nisam ja rekao da je u tom dijelu Tare ona bujični potok, već je to definicija Tare u tom dijelu.'' kaže Radulović.

''Tara je pod zaštitom UNESCO-a, a ne Vaše dvorište.'' odgovorila je Ćalović-Marković.

Radulović tvrdi da stanje u ekosistemu i kvalitet vode mora biti niži u dijelu gdje se gradi, ali postoji plan remedijacije tog prostora.

Radulović kaže da niko nije tražio izvještaj inspekcije i da zato javnost nije bila obaviještena i dodaje da je gradilište bilo zatvoreno na 154 dana zato što nije napravljen uređaj za prečišćavanje otpadnih voda i separatisanje ulja i masti prije nego što je počeo rad na Tari.

20:50 ''Gospodin Radulović je bio menadžer glavnog grada kada je počinjeno nešto što se smatra krivičnim djelom.'' podsjeća Ćalović-Marković.

20:46 Ćalović-Marković komentariše da izvještaj eksternog eksperta koji je plaćen 22 miliona nije dostupan javnosti.

Radulović je naveo kao jedan od primjera za propust koji može da zaustavi radove - situaciju u kojoj se ne izmjeri na svim mjestima marka betona.

''Tri univerzitetska profesora su u timu koji radi na tom projektu - Duško Vučić, Miško Vulić i  Marko Vuksanović.'' rekao je Radulović.

''Potpuno je normalno da će dio rijeke da ostane suv kad je loš vodostaj.'' - zaključuje Radulović.

20:34 Ćalović-Marković smatra da i običan čovjek može da vidi da je korito devastirano i da nisu potrebne diplome hidrologije.

''Podaci o radovima na Tari su proglašeni tajnom i to je ono što je ključni problem. Eksperti treba da procijene stanje, ali ne oni koje plaća kineska kompanija i Vlada.'' izjavila je Ćalović-Marković i zahtijeva da se dokumenti o radu objave.

Radulović zaključuje da je došlo do semantičke greške.

20:26 ''Tu je crtež koji pokazuje ono što svaki čovjek može da vidi.'' kaže Ćalović-Marković i dodaje da je u pitanju manipulacija.

Radulović pokazuje snimak ekrana sa Google Earth-a, na kome se, kako on tvrdi, može vidjeti da korito Tare nije devastirano.

20:18 ''Nijedan ekspert u Crnoj Gori trenutno ne zna trase autoputa. Moramo Vama da vjerujemo na riječ.'' rekla je Ćalović-Marković.

U elaboratu koji je radila kineska kompanija piše da je kompletni sliv rijeke Tare pod zaštitom UNESCO-a i da Tara može biti skinuta sa liste zaštićenih mjesta, ističe Ćalović-Marković.

20:15 ''Informacije o autoputu su zaštićene.'' izjavio je Radulović.

Zaštićena zona je 80 km tijeke Tare, podsjeća Radulović.

20:11 ''To se može smatrati povredom Člana 6. Konvencije.'' citirala je dokument UNESCO-a Ćalović-Marković. 

Radulović tvrdi da postoji zaštita rijeke, ali da postoji tranziciona zona u kojoj su radovi na infrastrukturi dozvoljeni.

Ćalović-Marković je replicirala da kompletni sliv rijeke treba zaštititi.

Radulović je javno pozvao MANS i ostale NVO da prisustvuju i dodao da Tara nije devastirana i da zaštićeni dio nije oštećen.

20:06 ''Ministarstvo gospodina Radulovića je preskočilo MANS. Nadamo se da će stručnjaci sanirati ovo što je urađeno na Tari.'' izjavila je Ćalović-Marković.

20:04 ''Delegacija se bavi Bokom Kotorskom. Priče o Tari će biti od ponedjeljka.'' kaže Radulović.

Tema emisije:

Je li zbog radova na autoputu i izgradnje mostova tok Tare promijenjen a njeno korito izmješteno ili se na terenu ne događa ništa što nije karakteristično za radove na velikim infrastrukturnim projektima?

JWPlayer video mesto

Da li će i kakve preporuke o najnovijim dešavanjima u koritu rijeke, a o čemu svjedoče i satelitski snimci, imati misija UNESCO na čijoj listi se nalazi i Nacionalni park Durmitor kroz koji prolazi Tara?

Šta piše u Elaboratu za procjenu uticaja na životnu sredinu za dionicu autoputa Smokovac-Mateševo te da li su i u kojoj mjeri dosadašnji radovi devastirali "suzu Evrope"? 

Ovo su neka od pitanja na koja su odgovarali ministar turizma i održivog razvoja Pavle Radulović i izvršna direktorica MANS-a Vanja Ćalović Marković u emisiji "Reflektor" na Televiziji Vijesti.