DVOSTRUKO VEĆA OD OPŠTE STOPE NEZAPOSLENOSTI

U Crnoj Gori nezaposleno 37 odsto mladih

Iz Vlade ponovo najavljuju da će krenuti u promjene programa Stručnog osposobljavanja visokoškolaca
75 pregleda 7 komentar(a)
Filozofski fakultet, Foto: Svetlana Mandić
Filozofski fakultet, Foto: Svetlana Mandić
Ažurirano: 20.04.2016. 17:35h

Stopa nezaposlenosti mladih u Crnoj Gori u prošloj godini dostigla je čak 37 odsto i bila je dvostruko veća od opšte stope nezaposenosti.

Izvještaj Međunarodne organizacije rada na temu "Tranzicija na tržištu rada mladih žena i muškaraca u Crnoj Gori", pokazao je između ostalog da svega 25 odsto mladih radi, a da se na prvi pravi posao čega dugo, skoro dvije godine.

Ovo istraživanje odnosi se na mlade od 15 do 29 godina, a njih je 126.000.

"Stopa nezaposlenosti mladih u 2015. godini iznosila je 37,6 odsto i bila je dvostruko veća od opšte stope nezaposlenosti koja je u istom periodu iznosila 17,5 odsto", kazala je ministarka rada i socijalnog staranja Zorica Kovačević.

"Rješavanje problema nezaposlenosti među mladima postaje ne samo ključno pitanje napretka, već preduslov sveukupnog razvoja", kazao je potpredsjednik Vlade Vujica Lazović

Od škole do posla nešto ne štima. Prema rezultatima Izvještaja Međunarodne organizacije rada, neaktivnih mladih je čak 57 odsto, a zaposlenih svega 25 odsto.

U EU, taj procenat je 46 odsto. Poseban problem je što se na prvi pravi posao dugo čeka, skoro dvije godine.

"Prosječno trajanje prelaza od školovanja do prvog stabilnog posla je predugo, 21 mjesec", kazala je Sara Elder iz MOR-a.

I kada se zaposle, mladi strepe od otkaza.

"Više od polovine onih koji imaju Ugovor o radu, imaju ga kao ugovor na određeno vrijeme, a čak 70 odsto njih ugovor kraći od godinu dana", kazao je koordinator istraživanja Dragan Đurić.

Iz Sindikata upozoravaju da se nešto hitno mora preduzeti.

"Ogroman broj njih i dalje radi neformalno, da su uskraćeni za brojna prava, recimo da je njihova prosječna zarada 345 eura, a 84 odsto njih radi 40 i više sati, od čega blizu 30 odsto radi preko 50 sati u radnoj sedmici. Problem je što mi nemamo radnih mjesta na tržištu rada, problem je što se sve preselilo u usluge, što nemamo industriju, nemamo druge grane privrede koje smo prije imali i stalno imamo pad i zatvaranje tih radnih mjesta", kazao je generalni sekretar USSCG Srđa Keković.

Obrazovni sistem morao biti bolje biti povezan sa privredom.

"Poslodavci su ti koji moraju da daju obrazovnom sistemu input, šta je to što im treba", kazala je Arijana Nikolić Vučinić iz Ministarstva prosvjete.

Iz Vlade ponovo najavljuju da će krenuti u promjene programa Stručnog osposobljavanja visokoškolaca.

"Namjere će nam biti da je što je moguće više stimulišemo poslodavce, da te mlade ljude poslije završenog tog stručnog osposobljavanja koje traje devet mjeseci zadrže", kazao je Vujica Lazović.

Izvještaj MRO biće dobra osnova za izradu takozvane Bijele knjige zapošljavanja. Kako veliki broj nezaposlenih visokoškolaca, ne bi bio zamrznuta, već aktivna energija za dalji razvoj društva.

Preporučujemo za Vas