Da li su Nikšiću pored 220 lokala potrebni i otvoreni šankovi?

"Ta ideja popločavanja nikšićkim kamenom zanimljiva je iz više aspekata i donekle će imati našu podršku, ali uklanjanja višedecenijskih stabala lipa koje imaju ogroman možda više kulturološki nego ekološki značaj za naš grad je nešto što je zločin ne samo prema prirodi već i istoriji ovog grada"
388 pregleda 14 komentar(a)
Trg slobode Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Trg slobode Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 17.04.2016. 17:58h

Najveći trg u Crnoj Gori, ako je vjerovati najavama Veselina Grbovića prvog čovjeka opštine Nikšić, u ovoj godini mogao bi konačno biti rekonstruisan. To u nedavno predočenoj viziji, inače projektu koji je u fioci spavao 10 godina, znači da bi trg bio popločan, ukrašen otvorenim šankovima i lišen lipa koje su jedno od njegovih glavnih obilježja.

Da je takva skica bezidejna i ekološki štetna, procjenjuju iz Ekološkog pokreta Ozon.

"Ta ideja popločavanja nikšićkim kamenom zanimljiva je iz više aspekata i donekle će imati našu podršku, ali uklanjanja višedecenijskih stabala lipa koje imaju ogroman možda više kulturološki nego ekološki značaj za naš grad je nešto što je zločin ne samo prema prirodi već i istoriji ovog grada", kazao je za TV Vijesti Aleksandar Perović iz Ozona.

Lipe su na meti zbog dotrajalosti, objašnjavaju iz lokalne uprave. Na njihovom mjestu su planirane nove već formirane sadnice visine do 6 metara. Rekonstrukcijom trga nijesu predviđene radikalne intervencije, pa će se ukloniti trafike, dok će česme i spomenik kralju Nikoli ostati. Ono što ljuti ekologe jesu novi barovi iako u okolini kafane dominiraju. Smatraju da trgu treba zelena zona i mobilijar u funkciji odmora i rekreacije.

"Preko 220 kafana, a dajemo nove kafane, pa da na ovom prostoru imamo kulminaciju nekih neželjenih stvari kakve su kriminalne aktivnosti, jer znamo kad se ukone zelene površine šta je u prvom planu, dolazimo do toga da se kriminal unapređuje, a znamo kakav je Nikšić", kaže Perović.

I građani smatraju da nikšićki Trg slobode ne smije ostati bez prepoznatljivog drvoreda.

Da li će nakon desetogodišnjih obećanja Nikšićani napokon dobiti rekonstruisan trg ili se radi samo o predizbornom obećanju, na koje će se brzo zaboraviti, nijesmo uspjeli da saznamo. Iz nadležnog sekretarijata danima ne odgovaraju na poruke i pozive Televizije Vijesti.

Šta god važilo za trg – čvrsto obećanje i li obećanje ludom radovanje, građani mogu nagraditi i li kazniti. Ako ništa, makar su na vrijeme saznali, kako bi se mogli orgnizovati da zasšite lipe, kao jedan od simbola ovog grada.

Bonus video: