Godina od ubistva Markovića: Istraga tapka u mjestu?

"Siguran izvor prihoda su mu bila rentiranje dva poslovna prostora u starom gradu u Budvi, a poznato mu je i da je Saša poslednjih par godina ljeti izdavao i svoju porodičnu kuću u kojoj sada živi. Izdavao bi je samo tokom sezone a onda se ponovo vraćao u nju. Đuričkoviću nije poznato da je Saša imao bilo kakve poslove vezane za Beograd i lica iz Beograda"
99 pregleda 5 komentar(a)
Saša Marković ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Saša Marković ubistvo, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 16.04.2016. 17:54h

Dokle su stigli s istragom, da li imaju opipljive tragove koji bi ih doveli do zločinaca, što je motiv likvidacije... postoje li bilo kakva operativna saznanja ko je 17. aprila prošle godine povukao obarač i ubio bivšeg poslanika Liberalnog saveza Sašu Markovića u Budvi, samo su neka od pitanja na koja za sada nema zvaničnih odgovora.

"Budući da je predmet u radu i da je u nadležnosti Višeg državnog tužilaštva u Podgorici, jedino nadležno tužilaštvo eventualno može odgovoriti na pitanja koja su predmet Vašeg interesovanja", saopšteno je Televiziji Vijesti iz Uprave policije.

Da istraga, najvjerovatnije, stoji u mjestu, ukazuje i odgovor Tužilaštva

"Obavještavamo Vas da je predmet povodom ubistva A.M iz Višeg državnog tužilaštva u Podgorici proslijeđen na nadležnost Specijalnom državnom tužilaštvu. S obzirom da je u ovom predmetu izviđaj u toku nismo u mogućnosti da Vam obezbijedimo sagovornika kako ne bismo ugrozili tok postupka", saopšteno je iz Tužilaštva.

Sagovornika je policija imala dan nakon zločina, kada je prikupljajući obavještenja uzela izjavu i od Markovićevog kuma, sada pokojnog Gorana Đuričkovića. Osim što je tada inspektorima ostavio mogućnost da je njegov kum ubijen greškom zbog njega, Đuričković je ujedno tvrdio da ne može ni da nasluti što bi mogao biti motiv ubistva Markovića.

"Upitan da li zna mogući motiv ubistva njegovog kuma, Đuričković je izričit da to svakako ne može biti zbog bilo kakvog posla kojim se bavio Saša, jer ga nije ni bilo. Oko zakupa poslovnih prostora nje imao bilo kakav spor sa zakupodavcima. Nikada mi se nije požalio da je imao bilo kakvu prijetnju, nije bilo zabrinutosti u njegovom ponašanju. Nije davao pare na kamatu, svoj kredit kod banke je redovno izmirivao", piše u službenoj zabilješci iskaz Gorana Đuričkovića koja je sačinjena 18. aprila 2015. godine.

U iskazu čije djelove Televizija Vijesti prvi put objavljuje, Đuričković je objasnio i čime se bavio njegov kum.

"Što se tiče poslova kojima se bavio Marković Saša, Đuričković daje obavještenje da Saša nije imao neki stalni posao. Nakon prestanka političkog angažovanja, prije skoro deset godina, Saša nije imao neko stalno zaposlenje. Bavio se pisanjem knjiga i ponešto uspio i da proda. Siguran izvor prihoda su mu bila rentiranje dva poslovna prostora u starom gradu u Budvi, a poznato mu je i da je Saša poslednjih par godina ljeti izdavao i svoju porodičnu kuću u kojoj sada živi. Izdavao bi je samo tokom sezone a onda se ponovo vraćao u nju. Đuričkoviću nije poznato da je Saša imao bilo kakve poslove vezane za Beograd i lica iz Beograda", piše u službenoj zabilješci iskaza Đuričkovića sačinjenoj 18. aprila 2015.

Đuričković je tada opisao i šta je Marković radio kobnog dana.

"Kritičnog dana tj. 17. 04. 2015 godine na dan ubistva Marković Saša je na uobičajen način došao u pab "Fišermen" negdje oko podne. Kasnije mu se pridružila supruga sa djecom. Ručali su, nakon čega članovi njegove porodice odlaze dok Saša ostaje u pabu. Vrijeme u pabu kasnije provodi igrajući šah. Đuričković ističe da je on izašao iz paba oko 16 časova a da je Saša ostao. Od osoblja je kasnije čuo da je izašao oko 17 časova".

Samo 45 minuta kasnije istražitelji su obaviješteni da je Marković likvidiran u budvanskom naselju Ivanovići. Izlaskom na mjesto zločina, policija je za volanom automobila "alfa romeo" pronašla tijelo Markovića.

Prema službenoj zabilješci Marković je bio vezan sigurnosnim pojasem, motor vozila je bio ugašen, mjenjač je zatečen u drugoj brzini a ručna kočnica nije bila podignuta. Očevidaca događaja nije bilo, a u službenoj zabilježci navedno je da su zapazili više od 30-ak oštećenja na vozilu od projektila.

Pronađene su i čaure kalibra 7,62. kao i otisak obuće na zemljanoj površini i plastična boca ... Sve to, ipak, nije dalo odgovor na pitanje ko je ubio Markovića i da li je on stradao greškom.

Bonus video: