Na korak od Vlade

"Oslobodili smo Javni servis pritiska i stega DPS-a koje su bile vidljive i sve vidljivije u posljednje vrijeme"
55 pregleda 60 komentar(a)
Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Neđeljko Rudović, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 16.04.2016. 16:58h

URA, Demos i SDP napokon su dobili što su tražili – uredništvo Javnog servisa sinoć je podnijelo ostavke. Time je ispunjen posljednji preduslov da dio opozicije i DPS konačno potpišu Sporazum o stvaranju uslova za fer i slobodne izbore.

"Moja procjena je da ćemo sporazum imati potpisan veoma brzo, vjerujem sredinom sljedeće sedmice. Oslobodili smo Javni servis pritiska i stega DPS-a koje su bile vidljive i sve vidljivije u posljednje vrijeme", kaže Neđeljko Rudović iz URA.

Predsjednik SDP, Ranko Krivokapić, kaže da će "organi partija u ova dva tri dana donijeti odluke da li prihvataju sporazume".

"Biće poslat i partijama koje nijesu učestvovale. Računam da se tokom sedmice može pristupiti formalno potpisivanju sporazuma, onda je pitanje dana kada će biti Skupština na kojoj će to biti odlučivano. Zavisi od mogućnosti, Vlade i realizacije lex specijalisa", rekao je Krivokapić TV Vijesti.

Usvajanje leks specijalisa u Skupštini neophodno da bi se sporazum sproveo u djelo. Predstavnici dijela opozicije već su radili na ovom posebnom zakonu, a u ponedjeljak bi, kaže Rudović, trebalo da imaju radni sastanak sa predstavnikom DPS-a.

"Lex specijalis može biti vrlo brzo pripremljen, ne vjerujem da je za tako nešto potrebno više od nekoliko dana. Prije toga očekujem da bude zakazana sjednica Parlamenta, vjerujem da će se desiti po hitnom postupku".

Na toj sjednici osim usvajanja lex specijalisa i izbora prelazne Vlade, poslanici treba da odluče o sudbini predsjednika Parlamenta. Iz URE napominju da im je cilj da sjednica bude što prije održana, budući da je previše vremena izgubljeno zbog nekih tehničkih pitanja. Nakon konferencije predsjednika Parlamenata Jadransko jonske inicijative u Splitu, Krivokapić je bio jasan.

"Pet mjeseci je malo za velike promjene, ali je dovoljno da se pokaže drugi način vladanja, upravljanja resursima, da je zakon iznad svih, da će svi odgovarati po zakonu i da opozicija i vlast imaju zajedničku obavezu prema građanima. Prelazna Vlada ima tu svrhu da vrati elementarno povjerenje u slobodne izbore i pravo građana da biraju, da vrati povjerenje u demokratiju. To se može realizovati za pet mjeseci. Mogu se, ako ne isključiti, a onda učiniti manje spornim rezultati izbora. To je nada. Od nade do rezultata postoji još skoro 6 mjeseci".

Pitanje koje se otvara je i da li će SNP staviti potpis na sporazum. Lider te partije Srđan Milić kazao je TV Vijesti da je sa njegovim sadržajem upoznat koliko i javnost zbog čega u ovom trenutku ne može da se izjašnjava. Ističe da im je mnogo važniji od sporazuma upravo leks specijalis.

"Da bi se glasalo za taj posebni pravni akt u vrlo kratkom periodu mi ćemo imati konsultacije sa svima, vezano za polazne osnove SNP-a u onom dijelu koji se tiče kontrole izbornog procesa. Naravno, imaćemo konsultacije i u onom dijelu koji se direktno ne tiče kontrole izbornog procesa, ali predstavlja jedan od uslova, a to je raspisivanje državnog referenduma o punopravnom članstvu u NATO", rekao je Milić.

Lider SNP smatra da se bez kontrolne funkcije u Upravi policije teško može govoriti o kvalitetnoj kontroli čitavog izbornog procesa.

"Tako da, ako me pitate, mnogo bliži sam tome da ćemo doći do dogovora i da ćemo moći naći rješenje za posebni pravni akt i u Skupštini Crne Gore".

Bez obzira na to, na osnovu dosadašnjeg iskustva, predstavnike opozicije ne bi iznenadile opstrukcije u realizaciji sporazuma.

"Očekujemo opstrukcije, ali imamo rješenja i za njih", kaže Rudović.

Jedna od mogućih tiče se RTCG–a čiji generalni direktor treba da izabere novi urednički tim.

"Mi nećemo sigurno dozvoliti da dobijemo nešto što je ponovo vojska DPS-a u TVCG, zato smo stavili zaštitnu klauzulu u sporazumu koja glasi da će sporazum stupiti na snagu tek kada se usvoji lex specijalis i kada bude izabran novi urednički tim TVCG", kazao je Rudović.

On je rekao da će na vrijeme imati spremna imena ljudi koji će učestvovati u radu Vlade i ostalih institucija.

"Imamo određene projekcije u vidu predloga, ali konačnu odluku o tome ćemo donijeti kada za to bude vrijeme. Ponavljam nadam se vrlo, vrlo brzo".

Da li se istom nadaju u Demosu, TV Vijesti danas nije uspjela da sazna. Ni od njih, ali ni od DPS-a danas nisu dobili izjavu. Iz vladajuće partije je nezvanično potvrđeno da će sporazum biti potpisan sljedeće nedjelje i da će se u ponedjeljak znati konkretni detalji. Tim povodom, najvjerovatnije će se oglasiti predsjednik ili potpredsjednik Vlade.

Bonus video: