Muke porodice iz Nikšića: U baraku im se uselile zmije, spavaju u autu

Zabrinut za bezbjednost svoje porodice Šalja je poslušao savjet i potražio pomoć koju do danas nije dobio
177 pregleda 12 komentar(a)
Samir Šalja, Foto: Screenshot (YouTube)
Samir Šalja, Foto: Screenshot (YouTube)
Ažurirano: 13.04.2016. 17:58h

30-ak romskih porodica iz nikšićkog naselja Brlja decenijama živi u teškim uslovima. Ipak, u najgorem položaju poslednje dvije godine nalazi se porodica Samira Šalje koja je na ulici otkako su im se u baraku uselile zmije.

Iako su puno puta apelovali na pomoć opštine, do sad su im pomagale samo komšije. Poslednjih dana sa dvoje male djece spavaju u komšijskom autu.

"Predsjednik vatrogasnog koji je vršio uviđaj tog dana rekao je da nikako se ne vraćam jer su zmije u plafonu već napravile gnijezdo i opasno je po mene i moju porodicu", priča Šalja za TV Vijesti.

Zabrinut za bezbjednost svoje porodice Šalja je poslušao savjet i potražio pomoć koju do danas nije dobio.

"Tražio sam da mi makar pomognu da srušim baraku, da ne ugrozim život drugima. Iz vatrogasne sam tražio da je zapale, a predsjednik opštine je rekao ne može, neka bace prašak i neka se vrate u tu kuću."

Stručni nalaz je pokazao da se radilo o zmijama otrovnicama, pa povratka nije bilo. Kako ni o drugom smještaju nije bilo riječi, Šalja sa ženom i dvoje djece živi od milosti drugih i gleda kako propada dom koji je s mukom gradio.

"Sve što sam imao stekao sam sam. Vidite šta je ostalo... Nikome nisam tražio ni ja ni moj otac, od države ili bilo koju drugu pomoć", kaže Šalja.

Zahvalan je komšiji koji mu je na neko vrijeme ustupio baraku, a od prije nekoliko dana sa ženom i dvoje male djece spava u takođe ustupljenom autu. Porodicu izdržava od socijalne pomoći, a zabrinut za budućnost svog potomstva u pomoć zove ministarku rada i socijalnog staranja Zoricu Kovačević.

"Zašto nisu obrazovani? Kako bih sjutra moje dijete odavde poslao u školu. Apelujem na ministarku Kovačević da ona dođe i ovo vidi."

Šalja u nevjerici pokazuje novinske članke od prije dvije godine za koje je vjerovao da će mu pomoći. Nada se da naša posjeta neće biti uzaludna i da će se naći neko ko je odgovoran za probleme Roma.

Bonus video: