Nikšićka Župa glasala za promjene

Prvi čovjek Župe Dragoljub Radulović iz Građanskog pokreta URA kaže da je glasanje prošlo korektno i da se nada da će u saradnji sa ostatkom savjeta Župu podići na noge
440 pregleda 3 komentar(a)
Župa nikšićka, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Župa nikšićka, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 10.04.2016. 17:58h

Jedna od najvećih mjesnih zajednica u nikšićkoj opštini- Župa nedavno je održala izbore za novo rukovodstvo i predsjednika. Nakon desetogodišnjeg upravljanja DPS-a, mještani 12 sela sa oko 4.000 stanovnika, odlučili su da povjerenje ukažu opoziciji koja sada čini većinu u savjetu mjesne zajednice.

Prvi čovjek Župe Dragoljub Radulović iz Građanskog pokreta URA kaže da je glasanje prošlo korektno i da se nada da će u saradnji sa ostatkom savjeta Župu podići na noge. Prioritet je rješavanje pitanja vodosnabdijevanja i novac od koncesija na rudu boksita, u čemu očekuju podršku od opštine Nikšić.

"Prvi put da su izbori održani transparentno i ono kako nalaže statut. Ranije nismo imali ono što prethodi izborima, zbor, pa da mu prisustvujem minimum tri odsto stanovništva, pa da se formira izborna komisija"rekao je Radulović.

U 12 župskih sela živi oko 4.000 stanovnika, što Župu čini većom od nekoliko opština u Crnoj Gori. Iako je bogata šumom, a na njenoj teritoriji se nalazi najkvalitetniji boksit kao i vještačko Liverovićko jezero, godinama unazad kraj od toga nema nikakve koristi, do čega je dovela pogrešna politika i maćehinski odnos opštine i države. Prioritet je novac od koncesija na rudu boksita koji će zatražiti od novog vlasnika Boksita.

"Moramo napraviti sastanak, da vidimo kakva mu je obaveza po pitanju koncesije prema opštini i prema nama, kakva je obaveza države, shodno koncesionom ugovoru koji je potpisan. Tu je i koncesija za eksploataciju pijeska, jezero od kojeg isto planiramo prihode", rekao je Radulović.

Radulovićev protivkandidat- dugogodišnji predsjednik DPS-a Župe Tomo Knežević prihvatio je izborni rezultat, a kao član savjeta obećava da neće sabotirati rad Radulovića, već da će mu pomoći da selo podigne na noge.

"Ovo su jedini izbori koji su protekli fer i transparentno. Mi smo u tome učestvovali, ja kao predsjednik DPS-a, nisam htio da se petljam, već sam sam ustao na zboru I rekao da prihvatam da je u izbornoj komisiji još samo jedan nas član da se ne bi reklo da je opet to pokradeno", kazao je Knežević.

U ovim objektima neće da riču goveda nego će da bude zubna ambulanta, apoteka, to nam treba, nijesmo ni mi građani drugog reda.

Iako je u sanaciju vodovoda uloženo oko 700.000 eura, Župljani i dalje kubure sa vodom, koja im često nestaje u ljetnjim mjesecima. Koliko je to mučno, na svojoj koži je osjetio i Blažo Jokić.

"Prošla godina što je bila i biće da sam ja lično svaki treći dan dobijao vodu. Znači, tri dana nemam pravo da se okupam i istuširam. A tako je bilo svuda po Župi", kaže Jokić.

U susret izborima, u Župi je formiran koordinacioni tim kojim je upravljao Radulović. Uspio je da riješi nekoliko gorućih pitanja, kao što su sanacija klizišta na putu prema gradu, povoljan prevoz za radnike i đake i otvaranje vrtića za oko 150 mališana. U narednom periodu, očekuje podršku opštine Nikšić i njenog predsjednika Veselina Grbovića.

Bonus video: