Lajčak: Slovačko predsjedništvo EU daće punu podršku Crnoj Gori

2 komentar(a)
Aleksandar Andrija Pejović, Miroslav Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Aleksandar Andrija Pejović, Miroslav Lajčak, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.04.2016. 19:53h

Vlada Slovačke će, tokom predstojećeg predsjedavanja Savjetom Evropske unije (EU), dati pun doprinos ubrzanju procesa pristupanja Crne Gore EU, poručeno je tokom posjete glavnog pregovarača Aleksandra Andrije Pejovića Bratislavi.

Vlada Slovačke, kako je saopšteno tokom posjete Pejovića Bratislavi, pozdravlja sprovođenje ključnih reformi u svim oblastima.

Pejović je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), boravio u dvodnevnoj posjeti Slovačkoj, gdje je imao više sastanaka s predstavnicima Vlade i Parlamenta zaduženim za evropske poslove.

„Sagovornici Pejovića su poručili da će Republika Slovačka, kako samostalno, tako i u okviru Višegradske grupe nastaviti sa snažnim promovisanjem i zalaganjem za napredak i punu integraciju svih zemalja Zapadnog Balkana, kao i za veću koordinaciju među zemljama u pogledu razvojne pomoći i programa podrške demokratizaciji“, saopšteno je iz MVPEI.

Pejović je, prilikom sastanka s ministrom vanjskih i evropskih poslova Miroslavom Lajčakom, predstavio aktuelno stanje u procesu evrointegracije, kao i planirane aktivnosti i mjere u oblasti vladavine prava, ekonomskog upravljanja i ispunjavanja uslova za otvaranje pregovora u novim poglavljima.

On je, kako se dodaje, naglasio da će poseban fokus u narednom periodu biti na daljem postizanju održivih i mjerljivih rezultata u oblasti vladavine prava, u skladu s kojim su već preduzeti potrebni napori kroz reforme u oblasti pravosuđa, tužilaštva i u borbi protiv korupcije i organizovanog kriminala.

Pejović je zahvalio na kontinuiranoj bilateralnoj tehničkoj pomoći i podršci koju Vlada Slovačke pruža Crnoj Gori i Zapadnom Balkanu u procesu pristupanja EU.

„Lajčak je čestitao Crnoj Gori na ostvarenim rezultatima, ukazavši da je za kratko vrijeme ostvarila veliki integracijski uspjeh, te da je država s izvjesnom i bliskom evropskom budućnošću. U tom kontekstu je posebno pohvalio pozitivnu ulogu koju Crna Gora ima u regionu, kao predvodnik u sprovođenju reformi i približavanju Zapadnog Balkana EU“, kaže se u saopštenju.

Lajčak je, navode iz MVPEI, istakao da će Slovačka tokom druge polovine ove godine, dok bude predsjedavala EU, dati punu i aktivnu podršku evropskom putu Crne Gore kako bi se dalje nastavilo s otvaranjem pregovaračkih poglavlja.

Tokom sastanaka s državnim sekretarom Ministarstva vanjskih i evropskih poslova Ivanom Korčokom razgovarano je o konkretnim vidovima saradnje tokom predstojećeg predsjedavanja, političkoj i ekonomskoj situaciji u Crnoj Gori i izgledima za dalji integracijski put naše zemlje.

Prilikom sastanaka s predsjedavajućim Odbora evropskih poslova slovačkog Parlamenta Ljubošem Blahom i članovima tog odbora razgovarano je o sprovođenju obaveza iz integracije Crne Gore i ulozi parlamenata u pregovorima i evropskim poslovima.

„Predstavnici Parlamenta su čestitali na donošenju važnih zakona i uspostavljanju ključnih institucija koje će garantovati postizanje mjerljivih rezultata i daljeg napredovanja prema članstvu“, kaže se u saopštenju.

Pejović je, dodaju iz MVPEI, tokom posjete Slovačkoj imao izlaganje u organizaciji MVP Slovačke i Slovačke asocijacije za vanjsku politiku pred diplomatskim korom u Bratislavi, a održao je i predavanje studentima Fakulteta političkih nauka i međunarodnih odnosa Univerziteta Mateja Bela u Banskoj Bistrici o procesu pristupanja Crne Gore EU.

Bonus video: