Drobnič: Proces pristupanja u EU Crnu Goru je do sada koštao 1,5 milijardi dolara

Drobnič je na sastanku sa grupom evropskih novinara u Podgorici rekao da je put Crne Gore do ulaska u EU još uvijek dug, ali da napretka ima
69 pregleda 0 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Vlada Crne Gore
Mitja Drobnič, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 06.04.2016. 19:45h

Proces pristupanja u EU Crnu Goru je do sada koštao 1,5 milijardi dolara, rekao je šef Delegacije EU Mitja Drobnič, prenosi agencija ANSA.

Drobnič je na sastanku sa grupom evropskih novinara u Podgorici rekao da je put Crne Gore do ulaska u EU još uvijek dug, ali da napretka ima.

"Put do Crne Gore ulaska u EU je još uvijek dug, svjesni smo toga, ali sada mogu da vidim da je čaša polu-puna. To je bilo nezamislivo prije godinu dana", naveo je Drobnič. On je novinarima rekao da još uvijek ostaje puno toga da se uradi kada su u pitanju reforme u vladavini prava, za štiti životne sredine, politici konkurencij i za štiti potrošača. " Za štita životne sredine je jedno od najtežih poglavlja jer uključuje velike investicije, Vlada radi sa EU ekspertima", rekao je on.

Kako prenosi ANSA, Drobnič je kazao da su nedavne ankete pokazale su da 74 odsto građana podržava EU integracije, što je, kako je naveo, statistika koja se ne može ignorisati u državi koja ima malo više od 625.000 stanovnika.

"Proces pristupanja košta i do sada je u Crna Gora uložila 1,5 milijardi eura da bi zadovoljila kriterijume, IPA fondovi pokrivaju svega 10 odsto troškova, ostatak dolazi iz države", rekao je Drobnič. Novinare iz 11 evropskih država, kojima je boravak u Crnoj Gori organizovao Generalni direktorat Evropske komisije za susjedsku politiku i pregovore o proširenju, juče je primio i državni sekretar za odbranu Bojan Šarkić.

Bonus video: