SMATRAJU DA IM JE ZAHTJEV REALAN

Sindikat doktora medicine: Nastaviće da insistiraju na povećanju koeficijenata za plate ljekara

Osnovna plata za doktora medicine je 480 eura, za ljekara specijalistu 550. Iako ljekari kući odnesu bar duplo više zbog dežurstava i prekovremenog rada, ono što traže je povećanje takozvane suve plate
69 pregleda 2 komentar(a)
Milena Popović- Samardžić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Milena Popović- Samardžić, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 06.04.2016. 18:28h

Sindikat doktora medicine nastaviće da insistira na povećanju koeficijenata za plate ljekara.

Smatraju da je to realno, a izračunali su da bi državu u bruto iznosu godišnje koštalo oko sedam i po miliona eura.

Ovaj Sindikat predstavlja 1484 ljekara zaposlena u javnom sektoru.

Zato su nezadovoljni što ne učestvuju u pregovorima o granskom kolektivnom ugovoru, koje ministar vodi sa dva reprezentativna sindikata, čiji su članovi , podsjećaju, uglavnom iz srednjeg medicinskog i nemedicinskog kadra.

Iz Ministarstva zdravlja danas televiziji "Vijesti" nije odgovoreno u vezi sa zahtjevima Sindikata doktora medicine.

Ljekari smatraju da je krajnje vrijeme za povećanje plata.

Osnovna plata za doktora medicine je 480 eura, za ljekara specijalistu 550. Iako ljekari kući odnesu bar duplo više zbog dežurstava i prekovremenog rada, ono što traže je povećanje takozvane suve plate.

"Da pojasnimo svim građanima, tražili smo da se za nas, kao i za sve zaposlene u javnom sektoru uvede odredba da na osnovu prekovremenog rada možemo da zaradimo do 45 odsto osnovne zarade, tako da naše plate ne bi dosezale iznose koje je najavio ministar Šegrt, od dvije ipo, četiri hiljade eura, nego za ljekara specijalistu plata bi mogla ići do hiljadu ipo eura", istakla je Milena Popović-Samardžić, Sindikat doktora medicine

Ljekari ukazuju i na to sto ih je nedovoljno, značajno manje od evropskog prosjeka, pa moraju da rade prekovremeno.

"Mi se nalazimo u situaciji da radimo mnogo više nego što je to Zakonom o radu određeno, mnogo više nego što je 40 sati prekovremenog rada, imamo ljekare koji dežuraju i koji rade prekovremeno i do 80 sati, to je direktno kršenje Zakona o radu", dodala je Popović-Samardžić.

Iz Ministarstva zdravlja nisu odgovorili pitanje televizije "Vijesti" da li su opravdane ovakve primjedbe i zahtjevi Sindikata doktora medicine.

A ministar je prije nekoliko dana rekao da se treba posvetiti onome što je moguće.

"Mislim da smo ostvarili najveća moguća povećanja, to u nominalnom iznosu znači da će svaki ljekar moći da očekuje ako govorimo o Kliničkom centru, od 140 do 160 eura više na platu koju trenutno nosi kući, da će svaki ljear u Crnoj Gori na suvu platu imati 71 euro više", kazao je ministar zdravlja Budimir Šegrt.

Iz Sindikata poručuju da će istrajati u svojim zahtjevima.

"Za nas je ovo realno, mi nećemo odustati od toga. Za nas je realna priča o koeficijentima, to je u bruto iznosu na godišnjem nivou sedam ipo miliona eura i mi mislimo da je to za ovu državu izvodljivo", rekla je Popović-Samardžić.

Iz Sindikata doktora medicine nezadovoljni su što ne učestvuju u pregovorima u vezi sa granskim kolektivnim ugovorom. Pregovore, kažu, ministar Šegrt vodi sa dva reprezentativna sindikata, koje uglavnom čine srednji i nemedicinski kadar.

O narednim koracima će odlučiti u srijedu, na Skupštini sindikata doktora medicine.