OKRUGLI STO "ISHODI UČENJA I POTREBA TRŽIŠTA RADA"

U Crnoj Gori je sve više visokoškolskih diploma, a sve manje obrazovanih ljudi

"Da smo došli do hiperprodukcije diploma, studijskih programa, a da je drastično opao kvalitet znanja i vrijednost tih diploma", istakao je Živko Andrijašević, prorektor na Univerzitetu Crne Gore
99 pregleda 11 komentar(a)
Ishodi učenja i potrebe tržišta rada, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ishodi učenja i potrebe tržišta rada, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 06.04.2016. 18:43h

U Crnoj Gori je sve više visokoškolskih diploma, a sve manje obrazovanih ljudi, poručeno je sa okruglog stola "Ishodi učenja i potrebe tržišta rada" koji je danas u Rektoratu organizovao Univerzitet Crne Gore.

Kako bi se poboljšao kvalitet znanja visokoškolaca Univerzitet sprovodi reformu koja između ostalog podrazumijeva promjenu modela studiranja sa 3+1+1 na 3+2. Ipak, ni danas nije detaljnije objašnjeno na koji bi se način,kroz tu reformu, povećao kvalitet znanja kao ni to da li će studenti sa bečelor diplomama prije moći do posla nego što je to slučaj danas.

Posljednji presjek stanja na Univerzitetu Crne Gore od prije godinu ukazao je na brojne probleme.

"Da smo došli do hiperprodukcije diploma, studijskih programa, a da je drastično opao kvalitet znanja i vrijednost tih diploma", istakao je Živko Andrijašević, prorektor na Univerzitetu Crne Gore.

Zato je crnogorski Univerzitet prije dvije godine počeo reformu i reorganizaciju studijskih programa na osnovnim, master i doktorskim studijama. Cilj je da se poboljša kvalitet znanja ali i uloga Univerziteta u kreiranju bitnih procesa u društvu.

"Zbog toga je započeo taj sveobuhvatni proces reforme na UCG, koji je po dubini zahvata, po svojoj kompleksnosti zasigurno najveći reformski proces od osnivanja Univerziteta 1974.godine", kazao je Andrijašević.

Ipak Televizija "Vijesti" je ostala uskraćena za odgovor na pitanje da li još ima prostora za usaglašavanje ili se reforma visokog obrazovanja u Crnoj Gori privodi kraju.

"Pa ne znam da li je to baš tema ove konferencije", rekao je Andrijašević.