Jonica: Vlada drži NATO tribine u školama. Bošković: Gdje ste bili kad smo kažnjavali đake iz Tuzi?

Poslanica SNP-a, Snežana Jonica, tražila je od ministra prosvjete Predraga Boškovića, da objasni na osnovu čega je ponašanje učenika, 24 marta, okarakterisao kao neprilično i zašto je tražio da budu kažnjeni
29 komentar(a)
danilovgradska gimnazija, Foto: Youtube screenshot
danilovgradska gimnazija, Foto: Youtube screenshot
Ažurirano: 06.04.2016. 17:55h

Maturanti gimnazije "Petar II Petrović Njegoš" u Danilovgradu, koji su 24. marta u znak sjećanja na žrtve NATO bombardovanja, organizovali perfomans u svojoj školi - nakon što su bili predmet rasprave crnogorske vlade, danas su se kao tema pojavili i tokom skupstinske rasprave .

Poslanica SNP-a, Snežana Jonica, tražila je od ministra prosvjete Predraga Boškovića, da objasni na osnovu čega je ponašanje učenika, 24 marta, okarakterisao kao neprilično i zašto je tražio da budu kažnjeni.

Bošković je odgovorio da su učenici nedozvoljeno koristili školsku opremu.

On je ujedno optužio SNP da manipuliše djecom, uz poruku da to nikada ne bi uradili u Vladi.

Bošković je potom obećao i da će stanovi za prosvjetne radnike u Baru, koji su trebali da budu gotovi još prije sedam godina, biti završeni do 15 maja.

Zvuk sirene za opasnost, bacanje papirnih aviona na čijim krilima piše "ne zaboravljamo" i pjesma Bore Đorđevića "Djecu ti neći oprostiti" sa školskog razglasa, 24. marta u znak sjećanja na žrtve NATO 99 , za crnogorsko ministrastvo prosvjete je neprilično i zaslužuje sankcije. Za poslanicu SNP-a, Snežanu Jonicu, neprimjereno je ovakvo razmišljanje ministra prosvjete, zbog čega je danas u parlamentu tražila njegovu odgovornost.

“To je bilo neprilično ministarstvu prosvjete, te je nepriličnim saopštenjem, ovaj događaj nazvalo nepriličnim, jer smatra da je neprilično da u gradu gdje je pala prva žrtva NATO bombardovanja, djeca u gimnaziji, u vrijeme kada inače puštaju muziku,i puste pjesmu kojima poručuju onima koji su to radili da ne mogu da oproste što su njihovi meci išli ka našoj djeci”, kazala je Jonica

Ministar prosvjete Predrag Bošković, postavljeno pitanje doživio je kao politčku propagandu, i optužio Jonicu da na taj način zloupotrebljava djecu.

„To koristite na jedan vrlo perfidan način, zloupotrebljavajući djecu za vaše politčke ciljeve. Mi to nikad nijesmo radili, niti želimo da radimo. Mi samo poštujemo zakon.", kazao je Bošković.

„Tužno je da vas Crna Gora sluša, da vi meni kažete da zloupotrebljavam djecu, iz klupa vlade, koja drži NATO tribine u školama “, odgovorila je Jonica.

Ministar nije odustajao od optužbi. Pa pravi paralelu između slučaja u Danilovgradu, i onog koji se prošle godine desio u školi 25 maj u Tuzima, kada su učenici albanske nacionalnosti tokom nastave slavili plasman albanske reprezentacije na evropsko prvenstvo .

„Zašto se nijeste javljali kada smo na isti nači kažnjavali albansku djecu u Tuzima. Zbog sličnog perfomans. 46 ukora su tada podijeljena u gimnaziji u Tuzima“, kazao je Bošković.

“Nije isto kada se u školama skandira drugoj državi, i kada se kaže-zašto su tvoji meci išli ka mojoj djeci, o tome sanjam i maštam, djecu ne mogu da praštam. To nikako nije isto, jedino vama to možda smeta, zbog nekih budućih planova ili mogućih kandidatura za neke funckije za koje je trebalo i ovu poruku da pošaljete”, odgovorila je Jonica.

Iako je ministarstvo prosvjete tražilo kazne za danilovgradske maturante, nastavničko vijeće te gimnazije odbilo je to da uradi. Ministar kaže da i dalje ostaje pri svom stavu, da oni zaslužuju kaznu.

„ Zato što su zloupotrijebili školsku imovinu“, izjavio je Bošković

Manje burnu raspravu, ministar je imao sa drugim članom SNP, Aleksandrom Damjanovićem, koji je od Boškovića tražio da kaže kada će stotinu porodica prosvjetnih i zdravstvenih radnika iz Bara moći da se useli u stanove na koje čekaju više od sedam godine.

"Novac za završetak zgrade je obezbijeđen i prebačen je na račun stambene zadruge Solidarno. Sa Sindikatom prosvete i predstavncima stambene zadruge razgovarao sam juče i tada je rečeno da je rok za useljenje 15. maj", kazao je ministar.

Damjanović je kritikovao i poteze vlade da u izbornim godinama pokreće projekte poput hiljadu plus stanova.

„Nevjerovatno je da postoje građani koji imaju pod deset stanova, ma kkao došli do njih. Dok ogroman broj porodica sa malom djecom nema ni šanse da u ovakvim tržišnim uslovima, sa ovakvim investitorima, rješava ovo pitanje“, kazao je Damjanović.

Poslanici su danas imali i više pitanja za ministra ekonomije Vladimira Kavarića i poljoprivrede Petra Ivanovića, ali su oni u parlament ili poslali svoje zamjenike, ili pisane odgovore na postavljena pitanja.

Bonus video: