IPA Program prekogranične saradnje: Poziv otvoren do 10. juna

"Prvi poziv za dostavljanje projekata otvoren je do 10. juna u 15 sati, a njegova ukupna vrijednost je 25 miliona i 16 hiljada eura, od kojih je 21,26 miliona predstavlja koofinansiranje od Evropske unije“
0 komentar(a)
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
euro, novac, Foto: Shutterstock.com
Ažurirano: 06.04.2016. 10:11h

Poziv za dostavljanje projekata u okviru IPA Programa prekogranične saradnje Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore, čija je vrijednost više od 25 miliona eura, biće otvoren do 10. juna.

To je prvi poziv u okviru Programa prekogranične saradnje Interreg IPA Hrvatska - Bosna i Hercegovina - Crna Gora 2014-2020, čiji je budžet, kako je saopšteno na info danu o Programu, oko 67,2 miliona eura.

Ana Vukadinović iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI) kazala je da Program otvara nove mogućnosti za partnerstva u oblastima poboljšanja kvaliteta socijalnih i zdravstvenih usluga, zaštite životne sredine i prirode, poboljšanja i prevencije rizika i promociju održive energije i energetske efikasnosti.

Vukadinović je dodala da Program otvara mogućnosti i za saradnju u oblasti razvoja turizma i očuvanja kulturne i prirodne baštine, jačanja konkurentnosti i razvoja poslovnog okruženja u programskom području.

"Prvi poziv za dostavljanje projekata otvoren je do 10. juna u 15 sati, a njegova ukupna vrijednost je 25 miliona i 16 hiljada eura, od kojih je 21,26 miliona predstavlja koofinansiranje od Evropske unije“, poručila je ona.

Vukadinović je kazala da je iznos granta koji se može dobiti u okviru Programa od 400 hiljada do dva miliona eura.

Ona je podsjetila da je Crna Gora u prošlom IPA periodu 2007-2013 učestvovala u dva bilateralna programa – sa Hrvatskom i Bosnom i Hercegovinom.

Vukadinović je ukazala da su, u okviru tih programa, u 51 projektu koji još traju, a čija je vrijednost 14,7 miliona EUR, sarađivali u raznim oblastima – kultura, zaštita životne sredine, unapređenje zaštite ekosistema i saradnja u ekonomskom dijelu.

"To je dobra osnova da ti rezultati posluže kao inspiracija i motiv za dalji razvoj prekogranične saradnje kroz ovaj trilaterni projekat“, smatra Vukadinović.

Ona je ukazala da je MVPEI otvorilo filijalu u Herceg Novom i angažovalo projektnog menadžera, koji je dio zajedničkog Sekretarijata i pružiće podršku potencijalnim aplikantima i budućim korisnicima na projektima.

Vukadinović je najavila da očekuju otvaranje filijala u Banjaluci i Mostaru.

Bonus video: