Tragovi su mnogi do pećine...

Saša Leković, hrvatski novinar i član Međunarodnog konzorcijuma novinara istraživača, koji istražuje Panama papers, očekuje da će ova operacija izazvati buru u nekim zemljama. Očekuje i reakciju pravosudnih organa, ali je skeptičan da će do toga doći svugdje
260 pregleda 0 komentar(a)
Panamski papiri, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Panamski papiri, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 05.04.2016. 17:39h

Dok svijet potresa afera Panamska dokumenta, a javnost isčekuje nove informacije o mogućim utijama poreza i pranju novca, naglas se o tome već govori i u Crnoj Gori. Poreske vlasti saopštavaju da ispituju navode o eventualnom postojanju kompanija u Crnoj Gori povezanih sa of-šor destinacijama.

Jedan dnevni list objavio je kako su Vojin Vlahović, savjetnik premijera Mila Đukanovica, kao i njegov poslovni partner Veselin Vukotić, bili predstavnici jedne panamske firme i krajnji korisnici njenih prihoda. Vlahović, u izjavi za javnost, te navode demantuje

"Nijesam, niti sam ikada bio "krajnji" niti bilo kakav drugačiji "korisnik", niti vlasnik, suvlasnik, predstavnik navedenog ili bilo kojeg drugog privrednog društva niti bilo kojeg drugog subjekata iz Paname i nemam nikakve veze ni sa kakvim subjektima iz Paname. Nemam nikakve tajne račune, u vezi sa radom te ili bilo koje druge kompanije, niti sam ikada primio ikakvu naknadu povodom toga", naveo je Vlahović.

Oglasili su se i iz Poreske uprave. Portalu CDM su saopštili da su sa predmetom Panama papers upoznati na osnovu međuinstitucionalne saradnje i iz medija. U saopštenju navode kako će Uprava za sprječavanje pranja novca, Tužilaštvo i policija utvrđivati činjenice o eventualnom učešću kompanija u Crnoj Gori, a Poreska uprava provjeravati regularnost njihovog prijavljivanja i plaćanja poreskih obaveza. U NVO MANS sumnjaju da Poreska uprava sada može sprovoditi bilo kakve provjere.

"Pretpostavljam da pristup tim dokumentima je imao jako mali broj ljudi a Poreska uprava svakako nije neko ko niti samoinicijativno niti ej prva adresa za prijavljivanje takve stvari, ukoliko zaista tih kompanija u Crnoj Gori ima, a s druge strane ja ću podsjetiti da je upravo ovih dana prošlo godinu od kada je MANS otkrio 3,8 miliona američkih dolara na tajnom računu porodice Marović, i tada je takođe Poreska uprava sjutradan saopštila da oni preduzimaju radnje na otkrivanju da li zaista tačno", rekao je Dejan Milovac iz MANS-a.

Što se tiče moguće veze Crne Gore sa najnovijom aferom,Milovac:

"Da sve veće privatizacije u Crnoj Gori da sve veće prodaje nekretnina u državnom vlasništvu su išle preko ofšor destinacija, ne bi bilo iznenađenje da među dokumentacijom koja je procurila, ali i koja se još nalazi u toj pravnoj kući ima kompanija koje se mogu povezati sa crnogorskim građanima pa čak i nekim funkcionerima".

Saša Leković, hrvatski novinar i član Međunarodnog konzorcijuma novinara istraživača, koji istražuje Panama papers, očekuje da će ova operacija izazvati buru u nekim zemljama. Očekuje i reakciju pravosudnih organa, ali je skeptičan da će do toga doći svugdje.

"To opet ovisi od toga koja je zemlja, ako je recimo neka zemlja gdje imate diktatora na tom popisu, teško da će istražni organi u toj zemlji nešto učiniti", kaže Leković.

Mapominje kako sama činjenica da je neko osnovao ofšor kompaniju ne znači kriminal, ali da upućuje na to da se pokušava otići u neku oazu gdje je lakše i prati novac i baviti se kriminalom. On objašnjava da imena iz baze podataka panamske kompanije Mosak Fonseka može objaviti samo onaj ko je uključen u projekat, ili ko će tek istraživati. Ono što za sada objavljeni papiri otkrivaju za Crnu Goru jeste da je u aferu uključeno 13 firmi povezanih sa ofšor destinacijama, po dva klijenta i krajnja korisnika, kao i 16 akcionara.

Bonus video: