Aković: Preživio sam golim čudom. Bio je to smišljen napad

"Bila su dva lica. Ovaj što me udarao opsovao mi je majku i rekao nećeš više živjeti"
808 pregleda 20 komentar(a)
Lazar Aković, Foto: Savo Prelević
Lazar Aković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.04.2016. 17:27h

Policija intezivno traga za osobama koje su sinoć u podgorickom naselju Siti kvart pretukle advokata Lazara Akovića. Aković je nakon noći provedene na odjeljenju neourohirurgije otpušten na kućno liječenje, a za Televiziju Vijesti objasnio je kako se napad dogodio i šta su mu napadači rekli.

"Preživio sam težak napad. Šest – sedam udaraca metalnom šipkom po glavi i lijevoj ruci koja mi je spasila život. Sedam kopči imam na glavi. Preživio sam golim čudom. Povrijeđeno mi je i desno koljeno. Napadnut sam od lica koje je imalo kapuljaču na glavi", izjavio je "Aković.

Zbog nemogućnosti da govori, Aković je u pisanoj formi objasnio kako je sinoć oko 21 sat napadnut. On kaže i da su ga napale dvije osobe sa kapuljačama dok je šetao sam. Ne sumnja ni u koga.

"Bila su dva lica, nijesu bili Romi. Bio je to smišljen napad, a ne razbojništvo jer mi ništa nijesu uzeli niti pokušali. Ovaj što me udarao opsovao mi je majku i rekao nećeš više živjeti".

Zbog zadobijenih povreda Aković je noć proveo na odjeljenju neourohirurgije u KCCG, odakle je u prijepodnevnim satima otpušten na kućno liječenje.

Iz advokatske komore su osudili napad na Akovića izražavajući nezadovoljstvo radom državnih organa jer, kako tvrdi predsjednik komore Zdravko Begović, nije rasvijetljen nijedan napad na advokate i njegovu imovinu. Uvjeren je da je Aković pretučen upravo zbog stvari koje imaju veze sa njegovom profesijom.

"Ovakvim odnosom prema našoj profesiji kod svih crnogorskih advokata se negdje pojavio strah neizvjesnost i neprijatnost zbog toga što radimo svoj posao i zbog toga jedne situacije gdje smo negdje dovedeni na nivo glinenih golubova ko godje nezadovoljan ko god smatra ko misli ko god je nahuškan ko god negdje podstreknut može napasti advokata i uništiti njegovu imovinu i bukvalno smo negjde potpuno bespomoćni", rekao je Begović.

Aković je do 2009. godine bio sudija podgoričkog Višeg suda. Sudio je u više značajnih sudskih procesa, između ostalog i u postupku za ubistvo policijskog inspektora Slavoljuba Šćekića i ubistvo urednika “Dana” Duška Jovanovića, u kojima je izrekao osuđujuće presude.

Iste godine kada je donio te dvije presude - 2009, podnio je ostavku na funkciju sudije i saopštio da se povlači "jer ne prihvata bilo čije ultimatume, pritiske, prijetnje i zastrašivanja".

Akovićevo ime pominjano je i u nedavno podignutoj optužnici protiv njegovog kolege Vladana Bojića, koji je na račun Lazara Akovića iznio teške uvrede nazivajući ga “najvećom bitangom koja je koračala zemljom”.

Bonus video: