Maturante i studente sa sjevera više interesuju poslovi na primorju i u inostranstvu

Za sezonske poslove vlada veliko interesovanje studenata i maturanata srednjih škola sa sjevera Crne Gore
420 pregleda 3 komentar(a)
Sajam sezonskih poslova, Bijelo Polje, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Sajam sezonskih poslova, Bijelo Polje, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 01.04.2016. 18:13h

Nakon Podgorice i Kotora, priliku da nađu posao, studenti i maturanti srednjih škola sa sjevera imali su na Sajmu sezonskih poslova u Bijelom Polju.

Iako je na sajmu bila prisutna i ponuda hotelijera sa sjevera, studenti i maturanti su pokazali veće interesovanje za poslove na primorju ali i inostranstvu.

Za sezonske poslove vlada veliko interesovanje studenata i maturanata srednjih škola sa sjevera naše države. Ivana Ćorić iz Mojkovca zadovoljna je ponudama poslodavaca sa primorja.

"Tu može da se nađe dosta poslova za djevojke tipa sobarica,konobarica i tome slično. Najlakše je naravno za djevojku možda sobarica", kazala je Ivana Ćorić, učenica srednje škole.

No, osim na primorju posla za studente ima i na sjeveru. Pozitivno iskustvo sa učenicima imaju i bjelopoljski hotelijeri.

"To smo dokazali godinama iza sebe da nudimo priliku za posao svim zainteresovanim mladim ljudima koji žele da rade", rekla je Sanela Mustajbašić iz hotela Franca.

Ipak, umjesto rada u svom gradu Ivana će radije izabrati posao na moru.

"Sezonski posao nije samo posao zbog plate već i provod i tome slično", kazala je Ćorić.

Iako je na Sajmu sezonskih poslova u Bijelom Polju uglavnom bila prisutna ponuda hotelsko-turističkih preduzeća, redovni studenti fakulteta pomoću stipendija američke Vlade imaju mogućnost da posao u turizmu nađu I u toj zemlji.

"Studentima se nudi da tokom ljeta borave u Americi tri mjeseca radno I mjesec dana da putuju. Rade u turizmu sezonske poslove u manjim mjestima koja ljeti porastu u svjetu turizma", rekla je Ljiljana Rakočević iz agencije Montconsult,

Zahvaljujući toj mogućnosti, Jelena Pavlović iz Pljevalja već dvije godine na taj način plaća svoje školovanje.

"Preporučila bih svim studentima koji prvo žele da zarade,da putuju,da nauče Engleski jezik i da se druže I da je to jedno prelijepo iskustvo I da svi koji imaju mogućnost da se prijave I da idu", kazala je Pavlović.

Cilj organizatora sajma,Studentskog parlamenta Univerziteta Crne Gore je smanjenje nezaposlenosti mladih jer očekuju da će posredstvom ovog sajma posao naći više od 1000 kandidata.

Deveti Sajam sezonskih poslova "Samer džob" ove godine organizovan je i u Podgorici i Kotoru.

Bonus video: