EU poziva Crnu Goru: Dostavite Pregovaračku poziciju za Poglavlje 12

„Nakon ocjene ispunjenja otvarajućih mjerila za poglavlje 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, EU smatra da je Crna Gora u ovoj fazi dovoljno pripremljena za otvaranje pregovora u Poglavlju 12“, kaže se u pismu Stalnog predstavnika Holandije, ambasadora Pitera de Hojera
1 komentar(a)
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Evropska unija, Crna Gora, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 31.03.2016. 19:29h

Evropska unija (EU), kojom predsjedava Holandija, pozvala je Crnu Goru da dostavi Pregovaračku poziciju za Poglavlje 12 – Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, saopšteno je iz Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja (MPRR).

Navodi se da EU tim pozivom potvrđuje da su ispunjeni uslovi i da je dostignut potreban nivo spremnosti Crne Gore za otvaranje poglavlja u oblasti bezbjednosti hrane.

„Nakon ocjene ispunjenja otvarajućih mjerila za poglavlje 12 - Bezbjednost hrane, veterinarska i fitosanitarna politika, EU smatra da je Crna Gora u ovoj fazi dovoljno pripremljena za otvaranje pregovora u Poglavlju 12“, kaže se u pismu Stalnog predstavnika Holandije, ambasadora Pitera de Hojera.

Navodi se da EU, pozivom za dostavljanje Pregovaračke pozicije za Poglavlje 12, prepoznaje i cijeni ostvarene rezultate reformi u cilju uspostavljanja kredibilnog sistema bezbjednosti hrane Crnoj Gori u skladu sa EU standardima.

“Pozivnom pismu je prethodio veoma zahtjevan proces ispunjenja otvarajućih mjerila, odnosno zaokruživanje zakonodavnog okvira, izrada Strategije za prenošenje pravne tekovine EU u nacionalno zakonodavstvo, kao i proces kategorizacije objekata koji posluju sa hranom, što čini temelj za njihovu dalju harmonizaciju sa EU standardima”, zaključuje se u saopštenju.

Bonus video: