Bivši radnici i kooperanti Nike poručili: Isplatite ono što nam se duguje

Stečaj u ''Niku'', na zahtjev vlasnika Aleksandra Božovića, uveden je u martu prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot
72 pregleda 0 komentar(a)
mljekara Nika, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
mljekara Nika, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 29.03.2016. 17:28h

Bivši radnici i kooperanati mljekare '"Nika'" iz Nikšića, njih oko 40, danas su se okupili ispred Ministarstva poljoprivrede kako bi im ministar Petar Ivanović pomogao da riješe njihove probleme.

Isplatu zaostalih zarada i doprinose za pet godina i dva mjeseca traži 70 bivših radnika, a dug potražuje skoro toliko kooperanata. Iako ih nije primio ministar, iz njegovog resora im je rečeno da nijesu nadležni za njihove probleme. Umjesto toga uputili su ih na druge institucije. Bivši radnici i kooperanti, koji već neko vrijeme bezuspješno protestuju, poručuju da neće odustati.

Problem 70 bivših radnika i isto toliko kooperanata nikšićke mljekare "težak" je 1,2 miliona eura.

"160 hiljada radnicima što se duguje plate i doprinosi 800 hiljada i kooperantima 250 hiljada to je sitno za ovu državu", rekao je predstavnik bivših radnika "Nike" Veljko Đurđić.

Bivša radnica nikšićke mljekare Radmila Mirković kaže da se osjeća poniženo:

"Ovo je dno, dna, niko nam se obraćao do sada nije, niko nas ništa nije pitao".

Među bivšim radnicima ima onih koji plate nijesu primili tri godine. Ništa bolji nijesu ni kooperanti.

"Primjer Pajović Željka kooperant danilovgradski koji je nosio mlijeko za mljekaru Niku, samohrani otac, dvoje malo đece, majka praktično nepokretna, duguje mu se oko hiljadu i po, dvije eura, niđe ne radi", rekao je Đurđić.

Kako bi riješili probleme ovi ljudi danas su kucali na vrata Ministarstva poljoprivrede. Nijesu našli ni ministra Petra Ivanovića, ali ni rješenje.

"Gospodin ministar nije u zemlji, primio nas je sekretar gospodin Katnić. U razgovoru sa njim rekao nam je da njihovo ministarstvo nije nadležno za naše probleme", dodao je Đurđić.

Zato su ih uputili na druge adrese - Privredni sud, Ministarstvo rada i socijalnog staranja, Fond rada.

Za sad im je obećan sastanak s ministarkom rada Zoricom Kovačević. U međuvremenu poručuju da neće odustati od svojih zahtjeva.

"Onaj ko je kriv neka snosi posljedice i neka isplati radnicima ono što nam duguju", rekal je bivša radnica "Nike" Ljiljana Nikčević.

Stečaj u ''Niku'', na zahtjev vlasnika Aleksandra Božovića, uveden je u martu prošle godine, a u avgustu je proglašen bankrot.

Bonus video: