Lekić: Nema potpisanog sporazuma dok Rutovićeva ne podnese ostavku

"Potrebna je promjena u Javnom servisu kako bi on postao u pravom smislu, servis, nešto što će biti pobjeda demokratske Crne Gore i kraj upravljanja Javnim servisom od strane vladajuće stranke i krugova klijentelističkih oko nje, da bi mi potpisali Sporazum"
0 komentar(a)
Miodrag Lekić, DEMOS, Foto: Demos
Miodrag Lekić, DEMOS, Foto: Demos
Ažurirano: 29.03.2016. 16:52h

Od sedam uslova koje je opozicija ispostavila DPS-u, dva su pitanja i dalje otvorena, potvrdio je za TV Vijesti lider Demos-a Miodrag Lekić.

"Nije ispunjen Tivat da se izbori odlože i poluispunjen je uslov o Javnom servisu", rekao je Lekić.

Lider Demosa kaže da se još čeka na kadrovske promjene u RTCG. To znači da Sporazum o stvaranju uslova za fer izbore ne može biti potpisan dok direktorica Televizije Crne Gore Radojka Rutović ne podnese ostavku.

"Potrebna je promjena u Javnom servisu kako bi on postao u pravom smislu, servis, nešto što će biti pobjeda demokratske Crne Gore i kraj upravljanja Javnim servisom od strane vladajuće stranke i krugova klijentelističkih oko nje, da bi mi potpisali Sporazum".

Na pitanje da li je ipak na kraju opozicija napravila ustupak i pristala da izbori u Tivtu budu održani 17. aprila, Lekić kaže da će to pitanje do samog potpisivanja sporazuma biti otvoreno.

"Politička mjera opozicije u ovom trenutku, na taj čin zakazivanja izbora za koje nisu stvoreni uslovi su bojkot, tako da ćemo to izanalizirati u posljednjem trenutku, da li je to taj način koji nam omogućava da se ipak odnesemo prema tim izborima sa bojkotom ili da se do kraja to pitanje zateže".

Pošto vrijeme curi bilo bi dobro da DPS što prije prihvati sve uslove opozicije, kaže Lekić.

"Po tom Sporazumu izbori bi trebalo da se održe 9. oktobra. Dakle, 9.april je dan kada će biti šest mjeseci, što je kratak rok ali ipak sa mogućnošću nekog uticaja. Do tog roka bi morao biti potpisan, ukoliko DPS se opredijeli da mu je važnija gospođa Rutović ili ako je to epohalna stvar za njih a ne ova tranzicija koja je i njima šansa da dođemo do fer izbora, što je i njihova šansa onda neka preuzmu odgovornost".

Lider Demosa nije želio da komentariše, kako je kazao, današnju neprimjerenu izjavu poslanice Pozitivne Crne Gore Azre Jasavić koja je između ostalog kazala da je ta stranka otvorila vrata opoziciji ali i njenoj stranci da uđe u Vladu izbornog povjerenja. Lekić ističe da se to može dogoditi ali samo ako Pozitivna postigne neki dogovor sa DPS-om pa u novu Vladu uđe kao stranka vlasti.

"Sigurno, apsolutno, izvjesno, Pozitivna neće biti u opozicionom timu. To kažem u ime Demosa a mislim da to i kolege slično vide".

Na pitanje da li opozicija već zna ko će je predstavljati u Vladi izbornog povjerenja, Lekić kaže da će imena biti poznata nakon usvajanja lex specijalisa u Skupštini.

"Neumjesno je da sada izlazimo sa nekim rješenjima jer ne znamo da li će se sve realizovati, a što se tiče mene, ja izvjesno neću biti u toj Vladi".

Lekić poručuje da je opozicija prešla dug put proteklih mjeseci, pa se kako je rekao od izjave premijera Mila Đukanovića krajem decembra da neće dozvoliti reketiranje, došlo do političkog sporazuma. Istovremeno ustupci koje je napravila Demokratska partija socijalista su iznuđeni, tvrdi Lekić i dokaz su da se, kako kaže, piramida neodgovorne vlasti ljulja.

Bonus video: