Milić o političkom sporazumu: Postoji prostor za dogovor

"SNP je upoznat sa Nacrtom, ali ne i sa finalnom verzijiom sporazuma za koji smo dobili informaciju da je juče proslijeđena Demosu, SDP-u i URI iz DPS-a. Danas vec vidimo određene realizacije toga sporazuma u odnosu na ono što je definisano Nacrtom"
79 komentar(a)
Srđan Milić, Foto: Screenshot
Srđan Milić, Foto: Screenshot
Ažurirano: 28.03.2016. 17:42h

Konačna verzija političkog sporazuma o stvaranju uslova za fer izbore je spremna. Dok se čeka da je potpišu predstavnici DPS-a, SDP-a, Demosa i URE, iz Socijalističke narodne partije otkrivaju svoja saznanja i zapažanja.

"SNP je upoznat sa Nacrtom, ali ne i sa finalnom verzijiom sporazuma za koji smo dobili informaciju da je juče proslijeđena Demosu, SDP-u i URI iz DPS-a. Danas vec vidimo određene realizacije toga sporazuma u odnosu na ono što je definisano Nacrtom", rekao je lider SNP Srđan Milić.

To se odnosi na nove rokove za promjene u informativnom programu Javnog servisa.

U nacrtu političkog sporazuma, kaže Milić, navedeno je da taj dokument stupa na snagu kada i poseban pravni akt, odnosno lex specijalis, koji će omogućiti primjenu samog sporazuma, odnosno ulazak opozicije u institucije sistema, kako bi se kontrolisao njihov rad tokom izbornog procesa.

"Smatram da je ključno pitanje - ko će u Skupštini glasati da se usvoji poseban pravni akt, bez koga se ne može primijeniti sporazum. Što se tiče SNP-a, mi smo spremni preuzeti odgovornost na način i u obliku koji je predviđen polaznim osnovama SNP. Naravno, ubijeđeni smo da u ovom interregnumu parafiranja sporazuma i usvajanja posebnog pravnog akta u Skupštini postoji dovoljan prostor za dijalog i dogovor i sa SNP", kazao je Milić.

On ponavlja da je dobar dio zahtjeva njegove partije sastavni dio sporazuma, uključujući mjesta pomoćnika ministara prosvjete i zdravlja, kao i kontrolu lokalnih samouprava i preduzeća u državnom vlasništvu.

"Kapital ovog dijaloga je zaista ovaj sporazum. Ovo je ipak jedna posebna stranica u parlamentarnom životu Crne Gore, da sama po sebi pokazuje da se može obaviti dijalog i da možemo doći do određenih rješenja – da li će to biti materijalizovano kroz zakon koji će podržati svi u Skupštini, volio bih da do toga dođe, ali će i oni koji ga ne podrže morati jasno da kažu zašto", rekao je lider SNP.

Iz DPS-a danas nijesu bili dostupni za pojašnjenje - kada će sporazum biti potpisan, šta tačno sadrži, i kada se biti proslijeđen ostalim partijama.

Bonus video: