NOVA FAZA U ZAŠTITI ŽIVOTNE SREDINE

Otvorena prva kompostana u Crnoj Gori: Korak u realizaciji obaveza iz Poglavlja 27

Kompostana površine 600 kvadrata sa svom neophodnom opremom i mašinama, izgrađena je na imanju komunalnog preduzeća Kotor, a u njoj će se u kompost (prirodni biološki materijal za prihranjivanje zemljišta) prerađivati sav zeleni otpad prikupljen u tri bokeljske opštine i u Budvi
0 komentar(a)
Ažurirano: 28.03.2016. 12:26h

Crna Gora ulazi u novu fazu promišljanja i djelovanja kada je u pitanju zaštita životne sredine i politika komnunalnog razvoja. Ovo je pionirski korak u misji koju će nadam se, slijediti i drugi gradovi u Crnoj Gori, kazala je državna sekretarka za zaštitu životne sredine u Ministarstvu održivog razvoja i turizma Daliborka Pejović, otvarajući danas u Kavču kod Kotora, prvo postrojenje za preradu zelenog otpada u Crnoj Gori.

Kompostana površine 600 kvadrata sa svom neophodnom opremom i mašinama, izgrađena je na imanju komunalnog preduzeća Kotor, a u njoj će se u kompost (prirodni biološki materijal za prihranjivanje zemljišta) prerađivati sav zeleni otpad prikupljen u tri bokeljske opštine i u Budvi.

Rezultat je to projekta nazvanog "Uspostavljanje kompostiranja i selektovanog odlaganja otpada u opštinama Kotor, Tivat, Budva i Herceg Novi", a koji su ta četiri grada u saradnji sa Delegacijom EU u Crnoj Gori, NVO "Eko centar delfin" iz Kotora i Vladom, sproveli u protekle skoro dvije godine.

Projekat vrijedan skoro 450.000 eura sa 71 odsto novca finansirala je Delegacija EU u Crnoj Gori, 18 Vlada Crne Gore, a ostatak komunalna preduzeća četiri primorska grada.

Svečanosti otvaranja prve kompostane u Crnoj Gori pored predstavnika Vlade, prisustvovali su i gradonačenici Kotora Aleksandar Stjepčćević i Tivta Ivan Novosel, rukovodioci komunačlnih preduzeća četiri grada i predstavnici NVO sektora.

Njima je demonstriran i rad mašina u kompostane, drobilice za zeleni otpad i kompostera-prevrtača.

Istakvši da je zadovoljstvo "što sada otvaramo konkretne projekte, a manje pričamo o akcionim planovima i strategijama", Daliborka Pejović je naglasila značaj činjenice da se početkom rada postrojenja u Kavču, prvi put u Crnoj Gori ne dijelu njene teritorije 100 odsto reciklira jedna vrsta otpada - zeleni otpad, što je i značajno za početak realizaije naših obaveza iz Poglavlja 27 - Ekologija, u predpristupnim pregovorima sa EU.

Ona je podvukla da IPA fondovi predstavljaju veliki resurs i za rješavanje sličnih problema sa otpadom i ekologijom u drugim krajevima Crne Gore, pohvalivši saradnju lokalnih uprava i komunalnih prerduzeća četiri primorska grada sa NVO sektorom i evropskim institucijama koje su najvećim dijelom finansirale projekat rješevanja problema zelenog otpada u Tivtu, Kotoru, Budvi i Herceg Novom.

Zoran Mrdak, direktor Komunalnog preduzeća Kotor koje je bilo nosilac projekta, naglasio je da će prve količine komposta iz Kavča biti spremne već u maju kada će sa njima početi prihranjivanje javnih zelenih površina u četiri grada.

Naglasio je da su u sklopu projekta, pored izgradnje i opremanja kompostane u Kavču, nabavljena su i 24 velika kontejnera za zeleni otpad za sva četiri grada, tri pres-kontejnera za Budvu i 150 klasičnih metalnih kontejnera za Tivat i Herceg Novi, kako bi se pokrenula akcija selektiranog odlaganja zelenog i dijela komunalnog otpada.

Obavljena je i obimna edukativno-informativna kampanja u javnosti

"Ovo je veoma bitan projekat jer smo ojačali naše kapacitete i prvi putr stvorili održivi sistem upravljanja jednom vrstom otpada. Zeleni otpad se više neće bacati na deponije ili spaljivati u našim dvorištima, već će se sav ovdje prepađivati u korisnu materiju - kompost", naglasio je Mrdak.

Gradonačelnik Kotora Aleksandar Stjepčević istakao je da će radom kompostene, biti sniženi i troškovi održavanja javnih zelenih površina u četiri grada.

Galerija

Preporučujemo za Vas