Obilježen Veliki petak po gregorijanskom kalendaru: "Milosrđem možemo promijeniti svijet"

Uz podsjećanje da je papa Franjo ovu godinu proglasio godinom milosrđa, don Viktor Ganc čestitao je Uskrs pripadnicima katoličke vjeroispovijesti
61 pregleda 3 komentar(a)
Uskrs, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Uskrs, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 25.03.2016. 20:09h

Vjernici koji Uskrs slave po gregorijanskom kalendaru, danas obilježavaju Veliki petak, dan stradanja Isusa Hrista.

O simbolici Velikog petka Televizija "Vijesti" razgovarala je sa don Viktorom Gancom .

Prema hrišćanskom vjerovanju, Isus Hrist je osuđen u četvrtak, razapet na krstu u petak, a uskrsnuo je u nedjelju. Zato iz crkve podsjećaju da na današnji dan ne zvone crkvena zvona, oltar je bez krsta, svijeća ili cvijeća kako bi se naglasile Isusove muke.

"Danas bi trebalo da bude malo više tišine i više duhovne pripreme na taj blagdan, a uz to se obilježava i liturgijom", kazao je don Viktor Ganc.

Veliki petak obilježen širom svijeta, a najveća gužva je tradicionalno u svetom gradu, Jerusalimu.

Uskršnja liturgija, počinje već sjutra veče, kako bi se dočekalo Isusovo uskrsnuće.

"Nije samo da se liturgija obavlja u crkvi, sve to mora da se poslije prenosi u život. I to mora da se prenosi u porodicu", rekao je Ganc.

Uz podsjećanje da je papa Franjo ovu godinu proglasio godinom milosrđa, don Viktor Ganc čestitao je Uskrs pripadnicima katoličke vjeroispovijesti.

"Bog je zbog toga išao na križ, zbog toga je uskrsnuo i kako je on bio milosrdan. Bitno je da smo milosrdni i mi za drugoga tako možemo da promijenimo svijet", rekao je Ganc.

Bonus video: