ŠEFOVI ODSJEKA ZA BORBU PROTIV ORGANIZOVANOG KRIMINALA PUNILI STRANICE CRNE HRONIKE

Prokletstvo ili pogrešni izbori i kadrovi: Fotelja koja nije donijela ništa dobro

Posljednji na ovoj funkciji, Dalibor Medojević, jedan je od uhapšenih u nedavnoj aferi "Dokazi"
112 pregleda 7 komentar(a)
Uprava policije, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Uprava policije, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 25.03.2016. 19:42h

Crnoj Gori u posljednjih nekoliko godina, gotovo da nije bilo šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala čije ime nije punilo stranice crne hronike, ali ne zbog dobrih rezultata već zbog afera koje su se vezivale za njihova imena.

Posljednji na ovoj funkciji, Dalibor Medojević, jedan je od uhapšenih u nedavnoj aferi "Dokazi".

Zanimljivo je da mu fotelja nije oduzeta, niti je on odustao od nje, već je po povratku iz pritvora nastavio da radi.

Je li po srijedi prokletstvo fotelje ili su u pitanju pogrešni izbori i kadrovi.

Fotelja šefa Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala onima koji su u nju sjeli , teško da je donijela išta dobro.

Ime prvog šefa ovog odsjeka Rajka Malovića odjeknulo je u javnosti kada su mediji objavili da će Unutrašnja kontrola MUP-a provjeriti imovinske kartone policijskih službenika.

Rezultati kontrole, ako je i sprovedena, nikada nijesu objelodnjanjeni, a Malović je te godine, krajem jula 2011. na Kolegijumu raspoređen na, kako je to zvanično saopšteno "druge poslove", da bi u novembru naredne godine i zvanično policijsku fotelju zamijenio mjestom pomoćnika direktora Morskog dobra.

Na mjesto prvog policajca za borbu protiv organizovanog kriminala umjesto Malovica dolazi Saša Milić, ali se tu ne zadrzava dugo. Imenovanjem Božidara Vuksanovića za direktora policije, kako to obično biva, došlo je do rotacija u menadžmentu, pa je Milić smijenjen ,a na njegovo mjesto, početkom 2012. postavljen Predrag Šuković.

Tek sa njim se zatreslo. U avgustu prošle godine otkriveno da je pod pseunodnimom Bos, Šuković postavljao komentare kojima je navodno prijetio potpredsjedniku Vlade Dušku Markoviću. Na saslušanju je priznao da je postavljao komentare i tvrdio da mu aferu smještaju Marković i Veselin Veljović, koji su navodno na njega ogorčeni jer je kao šef Odsjeka radio predmet u vezi sa švercom cigareta i fabrikom u Mojkovcu.

Šuković je bio i uhapšen, ali je tužilac ocijenio da nema elemenata da ga goni po sluižbenoj dužnosti. Marković je zatim, protiv Šukovića, zbog ugrožavanja sigurnosti, podnio privatnu tužbu.

Loša karma nije zaobišla ni narednog sefa Odsjeka za organizovani kriminal Sašu Milića, koji se vec jednom oprobao na ovoj funkciji. U proljeće 2013. tada novoizabrani šef policije Slavko Stojanović vratio ga je na tu poziciju.

U septembru prošle godine protiv njega je međutim pokrenut prvi disciplinski postupak jer nije privremeno suspendovao s posla inspektora Đoku Golubovića, nakon što je ovaj uhapšen i poslat u pritvor.

Goluboviću su lisice na ruke stavljene 9. septembra zbog sumnje da je lažirao sadržaj jedne od službenih zabilješki, u kojoj piše da je ministar policije Raško Konjević koristio usluge prostituke.

Ubrzo potom suspendovan je, a bio je jedan od kandidata za šefa policijskog Specijalnog tima za borbu protiv organizovanog kriminala.

Ukleta fotelja u policiji potom je pripala Daliboru Medojeviću koji je ubrzo nakon toga, krajem februara, uhapšen zbog sumnje da je sa još jednim kolegom odgovoran za nestanak dokaza koji su zaplijenjeni pretresom kuće Veselina Mujovića.

Medojević nije suspendovan nakon hapšenja i, kako nezvanično saznaje Televizija Vijesti, i dalje je na poziciji v. d. načelnika Odsjeka za borbu protiv organizovanog kriminala.

Zašto je Medojević i dalje na tom mjestu zvaničan odgovor iz policije Televizija "Vijesti" nije dobila.