Od naredne godine tri smjera na FPN-u?

Knežević tvrdi da nikome nije cilj da se ukine FPN već da se reorganizacijom poboljša kvalitet nastave u postojećim okolnostima
2 komentar(a)
Fakultet političkih nauka, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Fakultet političkih nauka, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 24.03.2016. 18:28h

Nakon sastanka uprave i studenata Fakulteta političkih nauka evidentno je da će novom reorganizacijom doći do ukidanja jednog smjera, a da će neki studijski programi biti preimenovani. Ipak prema riječima dekana Saše Kneževića , ono što je sigurno je da se fakultet ne gasi, kako se u javnosti spekulisalo .

U nevladinom sektoru smatraju da je od broja studijskih programa važniji njihov kvalitet.

Knežević tvrdi da nikome nije cilj da se ukine FPN već da se reorganizacijom poboljša kvalitet nastave u postojećim okolnostima.

"Niko nikada i ni na jednoj instanci nije dovodio u pitanje opstanak fakulteta. U ponečemu smo još u dogovorima, u ponečemu se nismo slagali ali smo se složili da postoji prostor za racionalizaciju i da su neke takve ideje poticale i sa našeg fakulteta", rekao je Knežević za TV Vijesti.

Već je izvjesno da od naredne studijske godine neće biti evropskih studija, novinarstvo će biti preimenovano, a o smjeru međunarodni odnosi još ne postoji dogovor.

"Da smo mi sami predložili da se evropske studije ne akredituju 2017. godine i nakon toga ne upisuju, a da se korpus tih predmeta nađe u sklopu međunarodnih odnosa. Kada je u pitanju novinarstvo on nije dovođen u pitanje samo je od strane evaluatora traženo da on dobije komunikološki smisao-komunikologija novinarstvo i ovdje nije mnogo važno kako će se zvati, suština ostaje ista. Ono što smo mi vidjeli na jedan način a spoljni evaluatori malo drugačije je sažimanje politikologije i međunarodnih odnosa", rekao je Knežević.

Ono što se danas dešava na Fakultetu političkih nauka posljedica višegodišnjeg opadanja nivoa kvaliteta obrazovanja, smatraju u nevladinom sektoru.

"Apsolutno mi nije bitno koliko će biti smjerova ali mi je važno da taj fakultet opravda svoje ime, političkih nauka i da on prati međunarodne trendove u akademskoj zajednici. On je na dosta niskom nivou kvaliteta, postoji par ljudi koji rade sve", kaže Marko Sošić iz Instituta alternativa.

Knežević međutim kaže da kvalitet nije upitan, ali reorganizacijom može biti samo poboljšan.

"Naši studenti su prepoznati po kvalitetu i nivou znanja na svim međunarodnim adresama", rekao je Knežević.

I studenti u Vijeću Fakulteta političkih nauka koji su se danas sastali sa upravom smatraju da u najavljenoj reorganizaciji mogu biti samo na dobitku. Za razliku od njih preko 1.000 bivših i sadašnjih visokoškolaca formirala je fejsbuk grupu "protest protiv ukidanja smjerova na FPN-u" i pokrenula online peticiju jer smatraju da je kvalitet nastave na ovom fakultetu u opadanju te da je neko namjerio da ugasi fakultet koji ubrzo proslavlja svoju desetogodišnjicu.

Bonus video: