Drobnič: Dijalogom do kompromisne odluke

Upitan da li bi trebao da se politički sporazum usaglasi do marta, da ne bi bilo spora oko izbora u Tivtu, Drobnič je rekao da je to proces gdje su akteri crnogorske političke partije i one moraju međusobno da ocijene koliko je izborni sistem spreman da se primijeni
1 komentar(a)
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Mitja Drobnič, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 23.03.2016. 11:51h

Šef delegacije Evropske unije u Crnoj Gori Mitja Drobnič rekao je da je ubijeđen da će u političkom dijalogu biti donijeta kompromisna odluka i da će pitanje datuma izbora u Tivtu biti riješeno u okviru političkog procesa.

On je rekao da evropske institucije pozdravlaju parlamentarni dijalog i da se nadaju da će taj proces uskoro donijeti rezultate dogovorom političkih partija.

„Proces smo pratili u svojstvu pasivnog posmatrača i smatramo da on treba da dovede do slobodnih i fer izbora na jesen“, kazao je Drobnič novinarima.

Parlamentarni dijalog će, kako je naveo, biti jako značajan ako nakon izbora Crna Gora dobije stabilni parlament koji će moći da donosi potrebne odluke.

Upitan da li bi trebao da se politički sporazum usaglasi do marta, da ne bi bilo spora oko izbora u Tivtu, Drobnič je rekao da je to proces gdje su akteri crnogorske političke partije i one moraju međusobno da ocijene koliko je izborni sistem spreman da se primijeni.

„Ja sam ubijeđen da će biti donesena odluka koja će biti kompromis između ekstremnih stavova i da će pitanje datuma izbora u Tivtu biti riješeno u okviru političkog procesa sporazumijevanja među partijama“, poručio je Drobnič.

On je kazao da evropske institucije prate izjave političkih partija.

„Optimizam među većinom partija koje učestvuju u procesu postoji i on je vezan i za rok kada bi ti pregovori mogli biti završeni“, zaključio je Drobnič.

Bonus video: