Pomjeranje školskog raspusta zbog zimske sezone?

U NTO očekuju da ce predstojeca ljetnja sezona biti na proslogodišnjem nivou, ili čak bolja
9 komentar(a)
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Savin kuk, Foto: Obrad Pješivac
Ažurirano: 21.03.2016. 21:15h

Dok čekaju zvanične podatke za februar i mart o posjećenosti zimskih turističkih centara, u Nacionalnoj turističkoj organizaciji već znaju da je ova sezona bila lošija u odnosu na prošlu.

"Na nivou države imamo nekih cak blagi porast kad je u pitanju januar, međutim kada posmatramo zimske centre – Žabljak, Kolašin, Vučje onda vidimo zaista da tu imamo pad posjeta i noćenja - zavisno od grada do grada – to je 8 odsto, 10 odsto", kaže Željka Radak Kukavičić, direktorica NTO.

Takvi rezultati, objašnjavaju iz NTO, posljedica su nedostatka snijega u januaru. Zato apeluju da država, opštine i turistička privreda razmisle kako da ubuduće, na drugačiji način, organizuju zimsku sezonu

"Ozbiljno treba razmisliti o promjeni režima školskog raspusta, kao što to radi Slovenija, kao što to radi Srbija, Italija - oni imaju režim školskih ferija koji težište stavlja na mjesec februar, čak i dio marta. Država i planira kroz kapitalni budžet, opredijeljena su neka sredstva do 8, 5 miliona eura, koja su namijenjena za infrastrukturu, dakle u uređenje i izgradnju staza, izgradnja i nabavka opreme...", kaže Radak Kukavičić.

Prema dostupnim podacima, 3 odsto više posjeta u januru, u Crnoj Gori, tokom zimske sezone ostvareno je zbog novogodišnjih manifestacija na nasem primorju. I na jugu i na sjeveru, vec su usmjereni na ljetnju sezonu, ali i predsezonu

U predsezoni najbrojniji su turisti iz Njemačke, Velike Britanije i Rusije, a u NTO očekuju da ce predstojeca ljetnja sezona biti na proslogodišnjem nivou, ili čak bolja.

Bonus video: