Od 20:30 do 21:30 ugasite svjetla i postanite dio akcije "Sat za planetu"

Što zbog štednje struje, što zbog zaštite životne sredine, tek treba da vodimo računa da isključujemo nepotrebna svjetla
0 komentar(a)
Sat za Planetu, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Sat za Planetu, Podgorica, Foto: Vesko Belojević
Ažurirano: 19.03.2016. 18:38h

Od 20:30 do 21:30 crnogorski građani i institucije mogu da postanu dio globalnog događaja, tako što će ugasiti nepotrebna svjetla i električne uređaje. Cilj akcije Sat za planetu je podizanje svijesti o potrebi preduzimanja mjera koje će doprinijeti zaštiti životne sredine i ublažavanju klimatskih promjena. Iz NVO Green Home i Ministarstva održivog razvoja i turizma pozvali su građane da se priključe ovoj akciji .

"Da svojim ličnim doprinosom, simboličnim gašenjem svjetala na jedan sat daju doprinos u očuvanju životne sredine u štednji i prilikom potrošnje prirodnih resursa i materijalnih dobara kojima raspolažemo", kaže Ivana Vojivonović iz Ministarstva održivog razvoja i turizma

Budući da je vikend i noć, bez struje bi trebalo da mogu, makar na sat, državne institucije.

"Naša su očekivanja da će zaista ove godine procenat onih koji će biti uključeni u ovu akciju biti veći, ali u ovom momemntu ne raspolažemo podacima ko će se odazvati, jer ponavljam, sve je na dobrovoljnoj osnovi i zaista želimo da vidimo kolika je istinska potreba svih nas da postanemo dio ove globalne akcije", kaže Vojinović.

Što zbog štednje struje, što zbog zaštite životne sredine, tek treba da vodimo računa da isključujemo nepotrebna svjetla. Pa makar i na sat. Zato iz Ministarstva šalju poziv svima da se odazovu akciji.

"Ovaj večerašnji čin bi trebalo da postane dio našeg svakodnevnog ponašanja i lične kulture", kaže Vojinović.

NVO Green Home će, večeras, između ostalog, organizovati događaj zabavnog karaktera u kulturnom centru Gavroš gdje će biti prikazani kratki dokumentarni filmovi na temu klimatskih promjena i zaštite životne sredine. Biće upriličen i performans sa svijećama i akustičnom svirkom, kao simboličan doprinos globalnoj borbi u ublažavanju klimatskih promjena.

Bonus video: