Prirodno je da se Crna Gora i Albanija podržavaju u integracionim procesima

Lukšić je, kako se navodi, zahvalio za otvorenu podršku Albanije evroatlantskim aspiracijama Crne Gore i ocijenio da tradicionalno dobre i prijateljske odnose treba dalje unapređivati u svim oblastima od značaja za dvije države
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.03.2016. 18:00h

Crna Gora i Albanija su susjedne i prijateljske države i prirodno je da jedna drugu podržavaju u integracionim procesima, ocijenili su šef crnogorske diplomatije Igor Lukšić i ministarka za evropske integracije Albanije, Kljajda Đoša.

Đoša je, kako je saopšteno iz Ministarstva vanjskih poslova i evropskih integracija (MVPEI), zahvalila na podršci u prenošenju iskustva iz pregovaračkog procesa i kazala da su crnogorska iskustva iz procesa pregovora vrlo značajna za dalji integracioni put Albanije.

„Đoša je ocijenila da zajednički regionalni kontekst i dobri bilateralni odnosi upućuju na kontinuiranu saradnju i komunikaciju dvije države, ali i svih država regiona“, kaže se u saopštenju.

Lukšić je, kako se navodi, zahvalio za otvorenu podršku Albanije evroatlantskim aspiracijama Crne Gore i ocijenio da tradicionalno dobre i prijateljske odnose treba dalje unapređivati u svim oblastima od značaja za dvije države.

„Lukšić je izrazio spremnost Crne Gore da pruži punu podršku albanskim institucijama na njenom daljem integracionom putu u Evropsku uniju (EU)“, kazali su iz MVPEI.

On je, kako je saopšteno, upoznao sagovornicu sa crnogorskim iskustvima iz pregovaračkog procesa, posebno ističući prednosti novog pristupa u pregovorima u odnosu na poglavlja 23 i 24.

„Lukšić je kazao da proces pregovora ubrzava reforme i doprinosi jačanju institucija, uspostavljanju vladavine prava, te ekonomskom razvoju društva. Ukazao je na važnost aktivne uključenosti civilnog društva u proces pregovora, imajući u vidu da se oni odnose na cijelo društvo“, kaže se u saopštenju MVPEI.

Crna Gora i Albanija dijele zajedničku evropsku viziju

Crna Gora i Albanija dijele zajednički cilj i evropsku viziju i na tom planu biće posvećene daljem snaženju bilateralnih odnosa, ocijenjeno je na prvom sastanku Zajedničkog odbora te dvije države.

Glavni pregovarač za Evropsku uniju (EU), Aleksandar Andrija Pejović podsjetio je da je Zajednički odbor Crne Gore i Albanije uspostavljen Sporazumom Vlada te dvije države, koji je stupio na snagu 16. decembra prošle godine.

On vjeruje da će to tijelo biti dobar forum za razmjenu iskustava i znanja koje dvije države stiču na putu ka članstvu u EU.

“Crna Gora i Albanija dijele zajednički cilj i evropsku viziju i na tom planu bićemo bezrezervno posvećeni daljem snaženju bilateralnih odnosa između država”, istakao je Pejović.

On je kazao da će u fokusu razgovora biti usklađivanje sa pravnom tekovinom EU, trenutni momenat u pregovorima Crne Gore sa Unijom, nacionalna i višekorisnička Ipa i program prekogranične saradnje.

Pejović je kazao da je saradnja Crne Gore i Albanije kvalitetna i bilježi odlične rezultate, dodajući da je i jednoj i drugoj državi cilj ulazak u EU.

“Zadovoljstvo mi je što na ovom sastanku možemo da podijelimo iskustvo Crne Gore u korišćenju fondova pretpristupne pomoći EU i što možemo istaći da je u novoj finansijskoj perspektivi Crnoj Gori na raspolaganju oko 270 hiljada EUR", kazao je Pejović, navodeći da je to dest odsto više nego u ranijem finasijskom periodu.

Kako je naveo Crna Gora je u prethodnom periodu sa Albanijom učestvovala u deset regionačlnih projekata u okviru Zapadnobalkanskog investicionog okvira.

On je kazao da je krajem prethodne godine odobren projekat Priprema studija izvodljivosti za dionicu 1 i 2 Jadransko -jonskog autoputa.

“Cilj ovog projekta ukupne vrijednosti tri ipo miliona EUR bespovratne podrške je priprema studije izvodljivosti za dionicu adransko – jonskog autoputa na teritoriji Crne Gore i Albanije”, objasnio je Pejović.

Saradnja između dvije države je, prema njegovim riječima, realizovana kroz 24 ugovorena projekta čija je vrijednsot za crnogorske partnere iznosila oko šest miliona EU.

Pejović je kazao da u okviru finasijske perspektive 2014 – 2020, Crna Gora i Albanije učestvuju u bilateralnom program prekogranične saradnje vrijednosti blizu 14 miliona EUR, kao i u trilateralnom program Italija – Albanija – Crna Gora čija je ukupna vrijendnost 93 miliona.

“Imamo mogućnost da, u okviru Ipe II, sarađujemo u okviru dva transnacionalna programa, Jadransko – jonskom (ADRION) i MED porogramu, čija ukupna vrijednost za sedmogodišnji period, iznosi sko 30 miliona EUR”, istakao je Pejović.

Ministarka evropskih integracija Albanije, Kljajda Đoša vjeruje da će na sastanku biti postignuto dosta uspješnih rezultata, aktivnosti i saradnje između dvije zemlje.

Ovo je, kako je kazala, nastavak sporazuma koji su dva ministarstva potpisala prošle godine, a kako bi nastavili sa procesom evropskih integracija.

“Vjerujem da ćemo pomoći jedni drugima i da ćemo razmiejniti iskustava i ideje jer je Albanija jedan korak iza Crne Gore u tom procesu”, ocijenila je Đoša.

Kako je navela, važno je ragovarati o Ipi, kao i o trilateralnoj saradnji koju te države imaju sa Italijom.

“Albanija ima status kandidata i nadamo se da ćemo uskoro otvoriti pregovore”, poručila je Đoša.

Ona smatra da će reformom pravosuđa, koju treba sprovesti, dobiti više investicija a to je, kako je kazala, ključ za otvaranje pregovaračkih poglavlja.

Galerija

Bonus video: