Soliter na Morači niče, a Ministarstvo i Glavni grad prebacuju nadležnosti

Inspekcija je utvrdila da su DUP i građevinska dozvola na osnovu kojih kompanija Normal turs gradi soliter nezakoniti
132 pregleda 18 komentar(a)
Soliter, hotel Podgorica, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Soliter, hotel Podgorica, Foto: Screenshot(TvVijesti)
Ažurirano: 14.03.2016. 20:05h

Dok niče soliter na desnoj obali Morače, pored hotela Podgoica, a inspekcija za urbanizam ukazuje na niz neregularnosti prilikom usvajanja planske dokumentacije i izdavanja građevinske dozvole, Ministarstvo održivog razvoja i Glavni grad prebacuju nadležnosti sa jednih na druge.

Iz Ministarstva saopštavaju kako još od inspekcije nijesu dobili bilo kakav nalog za eventualno preispitivanje zakonitosti planskih dokumenata, a za građevinsku dozvolu je, ističu nadležan Glavni grad.

Sa druge strane, iz Sekretarijata Glavnog grada jos ranije su ukazali da su što se tiče planskih dokumenta propusti napravljeni u Ministarstvu.

Istovremeno, investitor, kompanija Normal turs ponavlja da radi na osnovu pravosnažnih rješenja i dozvola, koje se mogu preispitivati jedino u vanrednim postupcima.

Obrise dobija prvi, od planiranih 12 spratova poslovnog objekta ported hotela Podgorica, čiju gradnju prati osporavanje dijela struke, ali i nalaz inspekcije. Podgorica.

Inspekcija je utvrdila da su DUP i građevinska dozvola na osnovu kojih kompanija Normal turs gradi soliter nezakoniti.

Konačno se oglasilo i nadležno Ministarstvo - kažu da je inspektor, na osnovu inicijative Inženjerske komore, sproveo kontrolu i u njihovom resoru i u nadležnom Sekretarijatu Glavnog grada.

Objašnjavaju da je, ukoliko je povrijeđen zakon, inspektor dužan da Ministarstvu predloži pokretanje postupka za ocjenu zakonitosti planskog dokumenta, sto se radi pred Ustavnim sudom.

"Inspektor za urbanizam još nije dostavio Ministarstvu predlog, te Ministarstvo ne može komentarisati nalaz Urbanističke inspekcije. Nakon prijema predloga inspektora i razmatranja istog, ova institucija će postupiti u skladu sa zakonom", saopšteno je iz Ministarstva.

I dok se na soliteru uveliko radi, nadležni jedni drugima prebacuju loptice.

Ministartvo saopštava da je građevinska dozvola u nadležnosti Glavnog grada, a gradski sekretarijat nepravilnosti u planskim dokumentima adresira na Ministarstvo

"Dakle, o zakonitosti izdatih urbanističko-tehničkih uslova i građevinske odlučuje se u okviru službi Glavnog grada. Stoga, u ovom dijelu, Ministarstvo ne može komentarisati izdate akte i, s tim u vezi, nalaz inspektora za urbanizam. Napominjemo da je donosilac predmetnog planskog dokumenta, na koji je Ministarstvo dalo saglasnost 2012. godine - Glavni grad Podgorica", dodali su iz Ministarstva.

"Što se tiče planskog dokumanta, nepravilnost koja je tu uočena odnosi se na sljedeće, da je Ministartvo dalo saglasnost na planski dokument, a da pritom nije sačekalo saglasnosti drugih državnih institucija, znači to je propust Ministarstva", kazala je Suzana Lakočić iz Sekretarijata za planiranje i uređenje prostora.

Iz kompanije Normal Turs ponavljaju da nastavljaju gradnju i da ne znaju sta se dešavalo prije dobijenja potrebne dokumentacije.

"Iz medija smo saznali za nalaz inspektora za urbanizam, i sto se tice naseg misljenja, znate, svako radi svoj posao + zaista ne znam sta se desavalo + objekat se radi, sto je jako bitno, u skladu sa konacnim i pravosnaznim rjesenjem", rekao je Mile Grijuć iz Normal kompanija.

Na pitanje da li strahuju da bi gradnja zbog neregularsnosti mogla biti zaustavljena, Grujić ovako odgovara:

"Normal turs će poštovati svaku odluku drzavnog oragana zasnovanu na zakonu, zaista ne želim neke druge spekulacije, da nam je cilj ovo ili ono, da nam je cilj da izvršimo neku nadoknadu štete, pravosnažno rješenje je moguće preispitivati samo na osnovu vanrednih pravnih sredstava ", kazao je Grujić.

Nalaz inspekcije o neregularnostima na ovoj lokaciji stigao je nakon dvomjesečnih ukazivanja grupe arhitekata KANA na potrebu sprječavanja izgradnje solitera i zaštite hotela Podgorica, kao kulturnog dobra, nakon člega je izgradnju solitera osporila i Inženjerska komora.

Bonus video: