U Nikšiću uskoro otvaranje frizerskog salona u kojem će raditi osobe sa invaliditetom

Projekat je djelo nikšićkog Udruženja za pomoć licima ometenim u psiho-fizičkom razvoju i Zopta
359 pregleda 1 komentar(a)
frizerski Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
frizerski Nikšić, Foto: Screenshot (TV Vijesti)
Ažurirano: 12.03.2016. 19:24h

Oštećenje sluha i govora Andrei ne smeta da spretno barata prstima. Kako se već pokazala u sređivanju kose, po završetku školovanja dobiće šansu da se dodatno dokaže i u prvom salonu za osobe sa invaliditetom u Crnoj Gori zaradi prvu platu.

"Nismo brzopleto ušli u ovu priču, već smo uzeli dvoje omladinaca koji imaju smetnje u razvoju, ali su se već obučili za frizera i koji su dolazili na praksu", kaže Miluša Žugić iz Udruženja za pomoć licima ometenim u psiho-fizičkom razvoju.

"Ja sam po prvi put ove godine uzela dvoje djece s invaliditetom. Oni su iz Srednje stručne škole. Kroz ovo iskustvo koliko se družimo jako puno smo uspjeli. Andrea je jedna dinamična i vesela osoba, Vuk je veoma komunikativan", kaže frizerka Ljilja Nilović..

Sa frizerskim alatom umije i Vuk koji ima teškoće u prilagođavanju. Nada se finim mušterijama i željno iščekuje nove zadatke.

"Volim da perem kosu i feniram. Šišao sam nekolika puta. Samo su mi prvi put drhtale ruke od treme", priča Vuk.

Projekat je djelo nikšićkog Udruženja za pomoć licima ometenim u psiho-fizičkom razvoju i Zopta.

Salon će se smjestiti u naselju Humci gdje se nalaze zgrade za korisnike socijalne pomoći i raseljena lica, koji će, uz članove Udruženja biti potencijalni korisnici i frizirati se po povoljnim cijenama.

Trajna misija Udruženja je uključivanje osoba sa invaliditetom na tržište rada. Prisutni su na mnogim sajmovima, jer godinama obučavaju svoje članove za izradu suvenira, od čega može i da se zaradi.

Bonus video: