EVROPSKI PARLAMENTARCI RASPRAVLJALI O CRNOJ GORI

Ključno da se ne sumnja u rezultate izbora

Hrvatski predstavnik u EP Jozo Radoš, kazao je da se Crna Gora nalazi se na kritičnoj tački, da je vrijeme za stvarne rezultate, u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medije, ali da su najvažniji izbori
2 komentar(a)
Evropski parlament, Foto: Euportal.eu
Evropski parlament, Foto: Euportal.eu
Ažurirano: 10.03.2016. 08:52h

Za Crnu Goru je u ovoj godini ključno da organizje izbore u koje niko neće sumnjati i ostvari opipljive rezultate u vladavini prava, ocijenili su članovi Evropskog parlamenta tokom jučerašnje rasprave o Rezoluciji o Crnoj Gori.

Hrvatski predstavnik u EP Jozo Radoš, kazao je da se Crna Gora nalazi se na kritičnoj tački, da je vrijeme za stvarne rezultate, u oblasti pravosuđa, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, slobode medije, ali da su najvažniji izbori.

“Crna Gora je duboko podijeljena od nastanka, dio stanovnika je protiv nezavisnosti, izbori su najvažniji proces. Ukoliko budu pošteni i transparentni, koje niko neće osporatvati, tada će Crna Gora imati jasnu budućnost i put ka EU. Pozivam Evropsku komisiju da naročito aktivno prati proces pripreme i sprovođenja izbora u Crnoj Gori,” rekao je Radoš.

Grčki poslanik Nikos Andrulakis ocijenio je da su predstojeći izbori ključni i da EP očekuje najbolju moguću političku klimu.

Holandska predstavnica Žanin Henis Plašert kazala je da je neophodna potpuna primjena novih izbornih zakona u oči izbora. “Teška politička situacija i ovo bi mogle škoditi naporima ka EU”, rekla je ona. Plašert je dodala da Crna Gora ima pozitivnu ulogu, navodeći da bi u decembru mogla biti otvorena još dva pregovaračka poglavlja.

Komesar za susjedsku politiku i proširenje Johanes Han rekao je da je vladavina prava u srcu procesa pristupanja EU i da je procjena Evropske komisije da napredak u toj oblasti ostaje ograničen, kao i u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije. Godina za opipljive rezultate, posebno za vladavinu prava. “Ovo je godina za opoipljive rezultate, posebno za vladavinu prava”, rekao je Han.

Izvjestilac EP za Crnu Goru i autor Rezolucije Čarls Tanok kazao je da se nastavlja dobar napredak, ali da korupcija i organizovani kriminal ostaju briga kao i neki aspekti slobode medija. On je dodao da postoji mnogo priče oko eventualnog referenduma o ulasku Crne Gore u NATO. “Ovo je unutrašnje pitanje, ne treba da se miješamo. Treba da budemo svjesni šireg konteksta i vanjskog uticaja na malu Crnu Goru,” rekao je Tanok. Hrvatska predstavnica Dubravka Šuica ocijenila je da treba riješiti pitanje Prevlake, sukcesije vojne imovine SFRJ i pravične odštete za žrtve crnogorskih logora za vrijeme rata devedesetih.