Lange: Da vidimo da li zakonodavne reforme daju rezultate

Lange, koji je šef odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za proširenje, kazao je da je još prošle godine ukazao da Crna Gora treba da krene od proceduralnog pristupa ka pristupu koji je orjentisan ka rezultatima i napredak u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti dolazi u prvi plan
54 pregleda 6 komentar(a)
Dirk Lange, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Dirk Lange, Aleksandar Andrija Pejović, Foto: Vlada Crne Gore
Ažurirano: 09.03.2016. 20:12h

Crna Gora je u posljednje dvije godine puno napredovala u zakonodavnim reformama i sada je potrebno vidjeti da one daju rezultate, poručio je zvaničnik Evropske komisije (EK), Dirk Lange.

Lange, koji je šef odjeljenja za Crnu Goru u Generalnom direktoratu EK za proširenje, kazao je da je još prošle godine ukazao da Crna Gora treba da krene od proceduralnog pristupa ka pristupu koji je orjentisan ka rezultatima i napredak u oblasti pravde, slobode i bezbjednosti dolazi u prvi plan.

“Jer smo vidjeli u poslednje dvije godine puno napretka u zakonodavnim reformama, a sada treba da vidimo da to ima uticaja na reforme i da reforme daju rezultate”, rekao je Lange na sastanku Pododbora za pravdu, slobodu i bezbjednost.

On je kazao da možda postoje različiti faktori koji sprječavaju ostvarivanje tih rezultata sada. “I upravo je to ono o čemu želimo da razgovaramo danas i sjutra sa željom da nađemo rješenja da prevaziđemo ove prepreke”.

Lange je kazao da je napredak Crne Gore osjetio u bitnim područjima.

“Napredak se tiče dostizanja onih smjernica postavljenih u poglavljima 23 i 24”, precizirao je Lange.

On je ukazao na bitnost implementacije Akcionog plana koji su, kako je podsjetio, bili osnovni za poglavlja 23. i 24, odnosno za njihovo otvaranje.

Glavni pregovrača Crne Gore za Evropsku uniju, Aleksanadar Andrija Pejović, kazao je da je od poslednjeg Podobora, u proteklih godinu dana, zaokružen zakonodavni okvir.

“Od poslednjeg Podobora donijet je set zakona iz oblasti pravosuđa kojim je uveden novi sistem u oblastu izbora i ocjenjivanja u napredovanju sudija i tužilaca, a sa usvajenjem podzakonskih akata u drugoj polovini prošle godine stvoreni su svi nephodni koraci za realizavcju tih sistema”, pojasnio je Pejović.

Donijet je, kako je podsjetio, Zakon o oduzimanju imovine stečene kriminalnom aktivnosti, a usvojene su i izmjene i dopune Zakona o krivičnom postupku.

“Pored zakoniodavnog okvira napravljen je i niz veoma značajnih koraka koji posebno karakterišu prošlu godinu kada je u pitanju institucionalna aktivnost i u tom dijelu ističemo kreiranje i uspostavljanje Specijalnog državnog tužilaštva čije je djelovanje usmjerno na borbu protiv korupcije i organizovanohg kriminala i koje već bilježi niz rezultata u svojoj nadležnosti”, smatra Pejović.

On je rekao da je nedavnim izborom šefa Specijalnog policijskog odjeljenja kompletiran sistem rada u oblastima bobre protiv korupcije i organizovanog kriminala.

“Krunu svih napora predstavlja formiranje Specijalnog državnog tužilaštva i niza aktivnosti u oblasti borbe protiv korupcije. Pokrenuto je šest istraga i podignuta su tri optužna predmeta”, precizirao je Pejović.

On je kazao da se naredne aktivnosti tiču uspostavljanju dvije nove institucionalne jedinice.

“Jedan su kapaciteti za upravljenje oduzetom imovinom stečenom krimalnim aktivnostima, kao i uspostavlljanje novog Centra za obuku sudstva i državnog tužilaštva”, najavio je Pejović.

Crna Gora je, kako je dodao, nastavaila aktivnosti u pogledu jačanja integrisanog upravaljanja granicama.

Pejović je naveo da je Crna Gora obavila sve potrebne pripremne aktivnosti kako bi bila spremna u slučaju veće priliva migranata.

Kako je dodao, sprovođenje akcionih planova u poglavljima 23. i 24. teče svojom dinamikom.

“Pored akcionih planova naš i fokus EK je sve više na ispunjavanju privremenih mjerila. U nerednom period sve snage će biti usmjerene na implamentiranju onoga što su ključne aktivnosti koje dovode do ispunjennja privremenih mjerila”, rekao je Pejović.

Bonus video: