Crnogorski učenici učestvovaće na evropskoj omladinskoj debati o migracijama

„Haken će raditi sa učenicima i jednim profesorom u cilju pripreme za ovaj događaj koji se ove godine fokusira na pitanje migracija u Evropi. On će predstaviti aktivnosti i ulogu EESK kao glas civilnog društva u Evropi, i pružiti učenicima smjernice koje će im biti od koristi za predstojeću debatu“, navodi se u saopštenju
0 komentar(a)
Tvoja Evropa, Foto: Delegacija EU
Tvoja Evropa, Foto: Delegacija EU
Ažurirano: 07.03.2016. 19:40h

Član Evropskog ekonomskog i socijalnog komiteta (EESK) Roman Haken, posjetiće Gimnaziju na Cetinju radi pripreme učenika za učešće u evropskoj omladinskoj debati "Tvoja Evropa, tvoje pravo da kažeš".

Debata se održava u Briselu od 17. do 19. marta ove godine, a Haken će Gimnaziju posjetiti u četvrtak.

Iz Delegacije Evropkse unije (EU) u Podgorici saopšteno je da je ovo prvi put da Crna Gora učestvuje u toj inicijativi EESK, koja postoji već sedam godina.

„Haken će raditi sa učenicima i jednim profesorom u cilju pripreme za ovaj događaj koji se ove godine fokusira na pitanje migracija u Evropi. On će predstaviti aktivnosti i ulogu EESK kao glas civilnog društva u Evropi, i pružiti učenicima smjernice koje će im biti od koristi za predstojeću debatu“, navodi se u saopštenju.

Dodaje se da učenici koji će učestvovati u ovoj inicijativi dolaze iz cijele Evrope, a njighov će zadatak biti da predlože konkretne mjere koje bi njihove škole ili lokalna udruženja trebalo da preduzmu radi promocije efektivne integracija mladih migranata u evropsko društvo.

U saopštenju se navodi da su 33 škole izabrane od preko 400 prijavljenih iz svih 28 država članica EU, i po prvi put iz pet zemalja kandidata (Albanije, Turske, Srbije, Makedonije i Crne Gore).

"EESK organizuje ovaj događaj sedmu godinu za redom kako bi se pogledi, iskustva i ideje mladih ljudi uzeli u obzir prilikom oblikovanja politika na nivou EU", kazali su iz Delegacije EU u Podgorici.

Oni su naveli da su, prilikom prijave za ovaj događaj, iz Gimnazija na Cetinju kazali da je aktivan angažman u svijetu koji nas okružuje neophodan mladim ljudima.

"Naši učenici su svjesni da sami moraju stvarati svijet u kome žive, i ukoliko se sada ne angažuju, kasnije će biti kasno", rekli su iz te obrazovne ustanove.

Učenici iz Crne Gore, kako se dodaje, već mogu stupiti u kontakt sa učenicima iz drugih evropskih škola koji će učestvovati u inicijativi, kako bi razmijenili ideje i informacije putem Facebook stranice i Twitter naloga tog događaja.

Bonus video: