Formiraće Koaliciju NVO za praćenje pregovora u okviru poglavlja 27

„Osnovni zadatak ove koalicije će biti da analizira i aktivno prati pregovaračke aktivnosti i proces EU integracija u okviru pregovaračkog poglavlja 27, kao i da priprema izvještaje, komentare, sugestije za relevantna dokumenta u procesu pregovora“, kaže se u saopštenju
0 komentar(a)
Životna sredina, Foto: Dragana Koprivica
Životna sredina, Foto: Dragana Koprivica
Ažurirano: 07.03.2016. 18:21h

Grin houm /Green Home/, Centar za zaštitu i proučavanje ptica, Društvo mladih ekologa i Sjeverna Zemlja iz Crne Gore, kao i Zelena Akcija /Friends of the Earth/ iz Hrvatske, formiraće Koaliciju nevladinih organizacija za praćenje toka pregovora u okviru poglavlja 27.

Te organizacije formiraju koaliciju u susret najavljenom otvaranju pregovora za Poglavlje 27 – životna sredina.

Oni su pozvali kolege iz civilnog sektora, zainteresovane da se aktivnije uključe u proces evropskih integracija za Poglavlje 27, da se prijave za članstvo u toj koaliciji najkasnije do 15. marta.

„Osnovni zadatak ove koalicije će biti da analizira i aktivno prati pregovaračke aktivnosti i proces EU integracija u okviru pregovaračkog poglavlja 27, kao i da priprema izvještaje, komentare, sugestije za relevantna dokumenta u procesu pregovora“, kaže se u saopštenju tih organizacija.

Kako navode, cilj i motiv za takvo djelovanje nevladinih organizacija je, prije svega, želja za unaprijeđenjem učešća civilnog društva u praćenju, zastupnju i promovisanju evropskih tekovina u oblasti životne sredine.

U tim organizacijama smatraju da se aktivnim učešćem civilnog sektora kroz proces monitoringa daje doprinos kvalitetu pregovaračkog procesa i njegovoj transparentnosti, a dugoročno gledano i izgradnji kapaciteta institucija koje brinu o stanju životne sredine.

„Budući da se u dosadašnjem procesu EU integracija pokazalo da postoji nedostatak kapaciteta na svim nivoima, smatramo da je potrebno iskoristiti i kapacitete civilnog društva koji u okviru svojih iskustava, ekspertize i kontakata, mogu značajno pomoći procesu EU integracija“, kaže se u saopštenju.

Osim toga, dodaje se, to je i prilika i za civilni sektor da, kroz proces monitoringa i uz saradnju sa kolegama iz drugih sektora i organizacija, jača svoje kapacitete za aktivno učestvuju u procesu integracija.

„Za selektovane organizacije biće organizovane obuke o procesu EU integracija, sadržaju pregovaračkog poglavlja 27, analizama politika, javnom zastupanju, nacionalnom zakonodavstvu i zakonodavstvu Evropske unije u oblasti životne sredine. Takođe, biće organizivani i radni sastanci članova Koalicije u cilju pripreme zajedničkih stavova i komentara na relevantne dokumente“, navodi se u saopštenju.

Koalicije se formira u okviru projekta „Izgradnja kapaciteta za bolju životnu sredinu u Crnoj Gori“, a koji se realizuje uz podršku Delegacije Evropske unije u Crnoj Gori.

Bonus video: